Soundtrack.bg

Заради сериал – Суринам обмисля да съди Netflix

Правителството на Суринам обмисля да предприеме правни действия срещу начина, по който страната е представена в новия корейски оригинален сериал на Netflix Narco-Saints.

Според информация на „Ройтерс“, изявление от правителството на Суринам обяви планове за проучване на евентуални съдебни действия срещу продуцентите на Narco-Saints (озаглавен „Суринам“ в корейските рекламни материали), като се казва, че представя негативно южноамериканската страна като „нарко държава“.

Съобщава се, че сюжетът на сериала се основава на „минали престъпления и трансгранични дейности“, които правителството твърди, че се е опитвало от десетилетия да изкорени. Трябва да се отбележи, че историята, изобразена в Narco-Saints, се основава на събития от реалния живот, случили се преди около две десетилетия.

В основата на история на Narco-Saints стои предприемач, който каца в Суринам по работа, но е натопен от корейски наркобарон, опериращ в страната, и е изпратен в затвора. Започвайки да излежава присъдата си, главният герой е вербуван за тайна мисия от агент на корейските тайни служби. Целта е да бъде „сгащен“ боса на голям наркокартел, който се изживява като пастор, за да прикрие действията си.

„Суринам вече няма образа, който се появява в поредицата, или вече не участва в подобни практики“, пише външният министър на страната Алберт Рамдин в изявление, публикувано на 12 септември на уебсайта на правителството. „Независимо дали практиките, представени [в Narco-Saints]… са верни или неверни, това създава негативно възприятие [за Суринам]. Целият свят вижда тези неща, така че това не е добре.”

В изявлението си Рамдин каза, че ще обмисли предприемането на правни действия срещу продуцентите на Narco-Saints, както и ще подаде дипломатически протест до южнокорейското правителство.

Според източници от южнокорейското Министерство на външните работи, въпросната дипломатическа бележка от Суринам все още не е пристигнала.

Иначе Narco-Saints дебютира в Netflix на 9 септември и вече се нареди сред най-гледаните сериали в платформата. Това не е изненадващо, тъй като напоследък корейските продукции са доста успешни.