Soundtrack.bg

Легендарната Джейн Фонда се бори с рака

Легендарната актриса Джейн Фонда е диагностицирана с неходжкинов лимфом и в момента е подложена на химиотерапия.

84-годишната актриса разкри новината в пост, публикуван в социалната мрежа Instagram в петък (2 септември).

Джейн Фонда бързо отбеляза, че неходжкиновият лимфом е „много лечим рак“ с 80% преживяемост. Колегата ѝ актьор Джеф Бриджис беше диагностициран със същото заболяване през 2020 г. и в момента е в ремисия.

Дългогодишната активистка също използва диагнозата си като възможност да подчертае необходимостта от достъпно здравеопазване, както и да обсъди факторите на околната среда, които може да са допринесли за нейния рак. „Също така трябва да говорим много повече не само за лекарствата, но и за причините, за да можем да ги премахнем. Например хората трябва да знаят, че изкопаемите горива причиняват рак. Както и пестицидите, много от които са базирани на изкопаеми горива, като моя“, пише Фонда.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jane Fonda (@janefonda)

„Правя химиотерапия в продължение на 6 месеца и се справям доста добре с лечението и, повярвайте ми, няма да позволя нищо от това да попречи на моя климатичен активизъм“, добави Фонда.

Джейн Фонда е двукратен носител на „Оскар“, като наскоро тя приключи снимките на седми сезон на „Грейс и Франки“ – сериалът с нейно участие в стрийминг платформата Netflix. Тя има ангажимент и да се снима във филма 80 for Brady, където ще участва и самата звезда на американския футбол Том Брейди.

Джейн Фонда явно приема диагнозата си философски. Тя пише още: „Ракът е учител и аз обръщам внимание на уроците, които носи за мен.

„Едно нещо, което вече ми показа, е важността на общността.

„На разрастване и задълбочаване на общността, за да не сме сами. А ракът, заедно с възрастта ми – почти 85 – определено ни учат колко е важно да се адаптираме към новите реалности.

„Изживяваме най-последователния период в човешката история, защото това, което правим или не правим в момента, ще определи какво бъдеще ще има и аз няма да позволя на рака да ми попречи да направя всичко, което мога.“