Soundtrack.bg

Джордж Мартин призна, че не е имал никакво влияние над финалните сезони на „Троновете“

Създателят на „Песен за огън и лед“ Джордж Р.Р. Мартин призна, че е бил изцяло отделен от творческия процес за финалните няколко сезони на „Игра на тронове“ – един от най-касовите сериали в историята на телевизията.

Не е тайна, последните сезони на сериала, особено последния, предложиха някои противоречиви развръзки, които не бяха одобрени от доста фенове. Това важи най-вече за финалния сезон, където качеството на сценария сякаш отстъпваше значително на всичко онова, случило се до момента.

Както е известно, в един момент сериалът „изпревари“ книгите на Джордж Мартин, което постави сценаристите пред голямо предизвикателство. И може би нещата нямаше да завършат така, ако самият Мартин бе въвлечен в творческия процес. Той обаче призна, че това не се е случило, тъй като той е решил да се фокусира върху писането на следващия роман от поредицата – „Ветровете на зимата“.

Финалът на „Игра на тронове“ – има ли по-голямо разочарование от това?

В статия на „Ню Йорк Таймс“ се посочва, че в първите сезони на „Игра на тронове“, Джордж Р.Р. Мартин е имал съществено участие в творческия процес. Той е пишел сценарии и е чел останалите, консултирал е за всичко свързано с шоуто, включително избора на актьори. След като обаче феновете започнали все повече да се оплакват за забавянето на книгите, той е решил да се оттегли и да се фокусира върху книгите. Изглежда обаче авторите на сериала са решили да го изключат тотално от целия процес, както личи от едно от неговите изявления.

В свое интервю Мартин споделя: „Около сезони 5 и 6, и определено 7 и 8, вече бях тотално извън играта“. Попитан защо това е така, той отвърна: „Не зная, трябва да питате Дан и Дейвид“.

Сега обаче ще можем да се насладим на първия спиноф от „Игра на тронове“ – „Домът на дракона“, за който се знае, че Джордж Р.Р. Мартин има важно участие в създаването му.