Soundtrack.bg

Филмът за Елвис провокира повече хора да изучават музиката му

Биографичният филм за Елвис Пресли на режисьора Баз Лурман е „отворил“ нови хора за музиката на легендарния крал на рокендрола. Това показват данните на платформата Fender, която позволява на любители на китарата да изучават нови парчета, учейки се да ги свирят.

Британското издание The Independent съобщава, че вследствие на филма, в който гледаме Остин Бътлър в ролята на Пресли, се е повишил значително интереса към музиката на Краля в системата на Fender. Сред най-популярните парчета на Елвис, които са били изучавани от клиентите на платформата, са класики като „Heartbreak Hotel“, „Jailhouse Rock“, „Burning Love“ и други. Това, разбира се, не ни изненадва, имайки предвид неоспоримото влияние на добрите филми в това отношение.

В свое становище, вицепрезидентът на Fender Макс Уатс посочи, че „трайното въздействие на артист като Елвис е неоспоримо“.

Макс Уатс каза: „Музиката му все още вдъхновява хора по целия свят, млади и стари, да започнат свои собствени музикални пътешествия – и това е очевидно чрез този скок в активността, който наблюдаваме.“

Самият Елвис Пресли е бил предимно ритъм китарист, свирейки най-вече на акустични китари и към него се присъединяват различни водещи китаристи през цялата му кариера. Сред тях беше покойният Скоти Мур, който беше изигран от австралийския актьор Ксавие Самуел в „Елвис“.

Радващо е, че филмът на Баз Лурман се хареса на феновете, а и на критиците. Винаги има притеснения, когато се прави филм за подобни големи звезди, но този път екипът на лентата сякаш свърши достатъчно добра работа, за да не разочарова. Изданието NME определи „Елвис“ като „нужен урок за културната история на Америка“.

Освен Остин Бътлър, част от актьорския състав на „Елвис“ са още Том Хенкс, Оливия ДеЙонг, Хелън Томсън, Келвин Харисън-младши, Ричард Роксбър и други. Режисорът Баз Лурман е един от авторите и на сценария, заедно със Сам Бромел и Крейг Пиърс. Ние ви препоръчваме да го гледате!