Soundtrack.bg

Тарантино за новия „Топ Гън“: Това е истински кино спектакъл

„Истински кино спектакъл“ – така култовият режисьор Куентин Тарантино определи продължението на „Топ Гън“ – „Маверик“, превърнал се в един от най-успешните филми на голям екран през годината.

Режисиран от Джоузеф Козински и с Том Крус в главната роля, „Топ Гън: Маверик“ заработи повече 1.3 милиарда в световния боксофис и постигна изключителен успех от тази гледна точка. Още по-важното е, че въпреки очакванията за бледо продължение на класиката от 80-те, „Маверик“ се хареса на критици и фенове, които също го оцениха високо.

Един от тези хора е и самият Куентин Тарантино. Говорейки в подкаста ReelBlend, Тарантино не скри похвалите си: „По дяволите, обичам „Топ Гън: Маверик“. Мисля, че филмът бе фантастичен. Гледах го на кино. Той и „Уестсайдска история“ на Стивън Спилбърг ни поднесоха истински кино спектакъл – от онзи вид, за който смятах, че повече няма да имам възможността да видя. Беше просто фантастично“.

Според Куентин Тарантино, „Топ Гън: Маверик“ е постигнал подобен успех и по друга причина – филмът е успял да улови онзи особен дух на оригиналния „Топ Гън“ от 1986 година, режисиран от Тони Скот.

Той добави: „Обичах много Тони Скот, а те направиха така, че това да е най-близкото нещо до филм на Тони, което някога ще видим“.

Тарантино похвали колегата си Джоузеф Козински за свършената работа: „Той се справи страхотно. Уважението и любовта към Тони Скот бе във всеки един кадър. Почти във всяко режисьорско решение.“

Говорейки за сцената, при която Том Крус и Вал Килмър отново се събраха на екран, Тарантино коментира: „Беше почти твърде евтино, но пък сработи абсолютно. Ти просто чакаш да се случи, а сцената изобщо не те разочарова“.

В момента „Топ Гън: Маверик“ е най-успешният филм в цялата кариера на Том Крус и то при положение, че блокбъстъри в неговото резюме далеч не липсват. И определено този проект ни доказа, че киното не е мъртво, въпреки настъплението на стрийминг платформите.