Soundtrack.bg

Почина фронтменът на The Saints Крис Бейли

Още една лоша вест сполетя света на рок музиката. На 65-годишна възраст е починал фронтменът на австралийската банда The Saints, потвърдиха те чрез акаунтите си в социалните мрежи.

Причина за смъртта на Бейли не е посочена, като в съобщението на пънк легендите The Saints се казва: „С голяма болка в сърцата ни трябва да ви информираме за смъртта на Крис Бейли, певец и автор на песни от The Saints. Той почина на 9 април 2022 г. Крис живееше живот на поезия и музика“.

Крис Бейли е роден през 1957 година в африканската държава Кения в семейството на ирландци. Той прекарва първите седем години от живота си в Белфаст, след което се мести в Австралия и стартира музикална кариера със свои приятели от гимназията – Ед Куппер и Айвор Хей. Тримата формират група през 1973 година, която година по-късно ще прекръстят на The Saints – име, което днес е добре познато на рок феновете в цял свят.

Първият хит на The Saints става факт през 1976 година, когато групата пуска парчето „(I’m) Stranded“, което им носи голяма популярност и е определяно за една от най-ключовите песни за развитието на пънка като цяло. Те издават дебютен албум със същото име, последван от още 13 в бъдеще. През 2001 година The Saints бяха приети в австралийската Зала на славата, определени като една от най-влиятелните банди за местната пънк сцена през 70-те години на миналия век.

Относно смъртта на Крис Бейли, неговият колега от бандата Ед Куппер написа: „Не можех да се надявам на по-добър певец. Моите най-дълбоки съболезнования на съпругата му Елизабет, сестрите му Маргарет, Карол и Морийн и останалата част от семейството и близките му“.

В социалните мрежи заваляха трибюти в памет на Крис Бейли, като някои дори определиха The Saints като едни от създателите на пънка. Освен на 14 албума с The Saints, Бейли е автор и на няколко солови проекта.