Soundtrack.bg
Пати Смит

Пати Смит се готви да издаде един финален албум

Макар и вече на 75 години, култовата Пати Смит не мисли за оттегляне от музикалната сцена. „Кръстницата на пънка“ обяви, че възнамерява да издаде един финален албум, а едва след това да се отдаде на заслужена пенсия. Ако тя успее да изпълни плановете си, това би било нейн 12-и студиен проект и първи албум след издадения през 2012 година Banga.

Давайки интервю за британския ежедневник „Гардиън“, Пати Смит довери: „Да, имам планове. Написала съм много песни. Бих искала да издам един последен албум. Моята звукозаписна компания Columbia щедро оставиха вратата отворена за подобна възможност“.

Кариерата на Пати Смит определено е доста интересна. През 1980 година, когато тя е на върха на славата си и с вече четири албума зад гърба си, американката решава да се оттегли от музиката, за да се фокусира върху отглеждането на децата си. За този период тя казва: „Бях на върха на истинския успех, включително и финансово, но не усещах да израствам като артист или човек“.

8 години по-късно Пати Смит се завръща на сцената с албума Dream Of Life, а след това издава и още шест албума. Най-знаменитата ѝ творба обаче си остава дебютният ѝ албум Horses, издаден през 1975 година. Три години по-късно тя представя и може би най-известното си парче „Because the Night“, което тя пише заедно с Брус Спрингстийн.

Днес Пати Смит е смятана за един от най-важните хора в историята на пънк рока. Попитана каква е нейната дефиниция за пънк рок, тя отговори с една дума: „Свобода“.

Интересен отговор тя дава и на въпроса какво ѝ носи удоволствие в живота. „Един от любимите ми цитати от музиката е от песен на Джими Хендрикс – „Ура, събудих се от вчера“. Това е мотото ми в живота. Още един ден и аз все още съм тук. Това е нов шанс да сторя нещо полезно, да прочета книга, да изгледам филм или да видя децата си.“

През 2007 година Пати Смит бе приета в Залата на славата на рокенрола, а списание Rolling Stone я постави на 47-о място в класацията си за Топ 100 на най-великите музикални артисти в историята.