Soundtrack.bg

Добрата стара цензура: Китай забрани филмите с Киану Рийвс

Не минава много време и Китай не пропуска да ни напомни как функционират държавите от подобен тип в света. Този път те решиха да започнат забраняването на филмите на холивудската звезда Киану Рийвс. Причината за това? Неговото решение да посети виртуален благотворителен концерт в подкрепа на Тибет, проведен от организация с нестопанска цел, създадена от Далай Лама.

В резултат на това, филмите на Рийвс вече са свалени от стрийминг платформи като iQiyi, Tencent Video, Bilibili и Xigua Video – едни от водещите в страната. Сред тях е и цялата трилогия „Матрицата“, която в края на миналата година се сдоби и с четвърти филм. Няма ги още филмите за Джон Уик и „Скорост“, с които китайските зрители следва да се простят.

Los Angeles Times съобщава, че поне 19 филма с Киану Рийвс са премахнати от Tencent Video, например, докато при Youku и Migu Video е останал само „Играта на играчките“ 4, където канадският актьор озвучава един от персонажите.

Матрицата
Киану Рийвс вече не е добре приет в Китай

Разбира се, това не е първият път в който Китай прави нещо подобно с популярни личности, подкрепящи каузата на Тибет. Тази географска област е под китайски контрол от 50-те години на миналия век, но не е тайна желанието ѝ за автономност. На този етап китайските стрийминг платформи, наложили цензурата, отказаха да коментират случилото се. Ясно е обаче, че „поръчката“ идва от най-високите етажи на властта.

Кариерата на Киану Рийвс обаче продължава да си върви, макар и вече без досег с китайската публика. След година би трябвало да излезе филм №4 от екшън поредицата за Джон Уик, а през лятото той ще озвучава самия Батман в предстоящия DC League of Super-Pets. Рийвс ще се снима и в сериал, след като той получи главната роля в проекта Devil in the White City на Hulu, продуциран от Мартин Скорсезе и Леонардо Ди Каприо.

Soundtrack.bg

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – ЗАВИНАГИ

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.