Soundtrack.bg

Песен на Nirvana отново доби актуалност заради „Батман“

Новият филм за Батман напомни за едно от парчетата на гръндж легендите Nirvana. Става дума за песента „Something In The Way“, която е част от саундтрака на лентата. Поради това бе регистрирано значително увеличение на слушането ѝ в стрийминг платформите.

Въпросното парче е от албума Nevermind от 1991 година, като то се появява на два пъти във филма, като можеше да се чуе и в трейлърите преди премиерата.

Според данните на MRC Data, „Something In The Way“ е била слушана 3.1 милиона пъти в първите четири дни след премиерата на „Батман“, като само за сравнение – в предишните четири дни слушанията са били 372 000, тоест – говорим за увеличение от 734 процента.

Присъствието на Nirvana в „Батман“ не е никак изненадващо, имайки предвид признанията на режисьора Мат Рийвс, че фронтменът на бандата Кърт Кобейн е бил негово силно вдъхновение за образа на Брус Уейн.

Тогава Мат Рийвс заяви следното пред Empire: „Тогава се сетих, че вместо да направя Брус Уейн версията на плейбой, която сме виждали преди, има друга версия, която е преживяла голяма трагедия и е станала отшелник.“

И допълни: „В този филм наистина можеш да почувстваш неговата уязвимост и отчаяние, но също така можеш да почувстваш неговата сила. Мисля, че това е страхотен микс. Той също има онова нещо на Кърт Кобейн, където изглежда като рок звезда, но също така чувствате, че може да бъде отшелник.“

Новият филм за Батман предизвика позитивни отзиви от страна на критика и фенове, а някои го определиха за един от най-добрите филми за Тъмния рицар, създавани досега. Сериозни комплименти получи и Робърт Патинсън за ролята си на Брус Уейн, докато в актьорския състав виждаме още имена като Зоуи Кравиц, Колин Фарел, Пол Дейно, Анди Съркис, Джефри Райт, Джон Туртуро и други. Филмът вече е по киносалоните и в България, докато зрителите в Русия няма да имат възможността да го гледат заради наложените санкции.