Soundtrack.bg

Копола за филмите на Marvel: Това е един и същи филм, направен отново и отново

Един от най-великите кино режисьори на всички времена Франсис Форд Копола ясно даде да се разбере, че не е особено голям фен на филмите на Marvel и съвременните блокбъстъри като цяло.

Създателят на „Кръстникът“ и „Апокалипсис сега“ даде любопитно интервю пред GQ, споделяйки виждания за състоянието на филмовата индустрия в момента.

Пред престижното списание той заяви: „Преди време имаше студийни филми. Сега има филми на Marvel. А какво е един филм на Marvel? Това е един филм-прототип, който се пресъздава отново и отново, за да може да изглежда различно“.

Култовият режисьор е на мнение, че дори „добри“ студийни филми като „Дюн“ и „Смъртта може да почака“ си приличат, поне що се отнася до формулата им.

Копола подкрепи именития си колега Мартин Скорсезе, който преди време сподели мнение, че филмите на Marvel „не са истинско кино“.

„Когато Мартин Скорсезе каза това, той бе прав. Всички ние очакваме да научим нещо ново от киното, очакваме да получим нещо от него – някакво просветление, знание или вдъхновение. Не зная какво получава някой, който гледа един и същи филм отново и отново. Мартин дори беше любезен, когато каза, че това не е истинско кино. Той не каза, че е отвратително, което бих казал аз“.

Със сигурност думите на Франсис Форд Копола ще предизвикат определени реакции, както се бе случило и с думите на Мартин Скорсезе преди време. Надали обаче и самият Копола се интересува особено от евентуални реакции на Marvel феновете – той е достатъчно голям, за да казва всичко, което мисли в прав текст.

Иначе следващият голям проект от Marvel е амбициозният „Доктор Стрейндж в Мултивселената на лудостта“, който следва да излезе на голям екран през месец май. През декември последният филм за Спайдър-Мен се представи феноменално в бокс офиса и постигна изключителен успех, що се отнася до цифрите. За това, разбира се, допринесе появата на предишните Спайдър-Мен в лицето на Тоби Магуайър и Андрю Гарфийлд.