Soundtrack.bg
Брус Спрингстийн

Брус Спрингстийн е музикантът, заработил най-много пари през 2021 г.

Рок легендата Брус Спрингстийн е най-печелившият музикант в света за 2021 година, става ясно от публикация на престижното издание Rolling Stone. През последните 12 месеца американецът е успял да заработи впечатляващите 590 милиона долара.

Основната причина за солидните доходи на Спрингстийн през 2021 година е продажбата на стойност 550 милиона на неговите мастъри и права върху творчеството му на корпорацията Sony. Това включва целия му каталог от музика с 20 студийни албума, 300 песни, 7 EP-та и 23 албума на живо. Сделката за 550 милиона долара е най-голямата от този тип в цялата история на музиката до този момент.

Първоначално се смяташе, че сделката между Спрингстийн и Sony ще бъде на стойност 500 милиона долара, но според източници на бившия редактор във Forbes Зак О’Майли, сумата е с цели 50 милиона по-висока от очакваното.

Останалите 40 милиона долара Брус Спрингстийн е заработил благодарение на завръщането му на „Бродуей“, където той изнесе впечатляващите 26 концерта. Освен това, рок музикантът осъществи и два проекта с президента Барак Обама – книга и ексклузивен подкаст за стрийминг платформата Spotify, носещ името Renegades: Born in the USA.

На второ място по приходи за 2021 година се нарежда хип-хоп иконата Jay-Z, който е добавил към банковите си сметки внушителните 470 милиона долара. 302 милиона от тях бяха регистрирани от продажбата на стрийминг платформата TIDAL на един от основателите на Twitter Джак Дорси.

В Топ 3 място намира и 80-годишният Пол Саймън, който, подобно на Брус Спрингстийн, продаде целия си музикален каталог на Sony. Това включва както негови солови парчета, така и музика от световноизвестния проект с негово участие Simon and Garfunkel. Приходите на Пол Саймън за 2021 година достигат 260 милиона долара.

Още един рапър намира място в Топ 4, защото на четвърта класация намираме ексцентричния Кание Уест. Приходите му за годината са 250 милиона долара, а основна част от тази сума е спечелена от собствения му бранд за кецове Yeezy. Освен това, през 2021 година Уест издаде и нов албум, което също му донесе известни приходи.

В Топ 5 на най-печелившите музиканти за 2021 година попада и фронтменът на One Republic Райън Тедър, който е приключил годината с приходи от 200 милиона долара. Тук отново става дума за продажба на музикални права, но на компанията KKR.