Soundtrack.bg

Защо изпитваме емоции, докато слушаме музика?

Всеки от нас е усещал наплив от радостни или тъжни емоции, чувайки позната мелодия по радиото в колата. Искаме да танцуваме или пък напротив – едва сдържаме сълзите в очите си. И това е магията на музиката.

Музиката е вид организиран шум, който има своите характеристики: честота, ритъм и сила

Тези съчетания зависят от хормоните, които определят емоционалното състояние на човека. Психологът и невролингвист Марина Спиранде, която е член на Психологическата лига в Москва, изследва влиянието на музиката върху човешката психика. Според нея най-приятна е музиката, която се възпроизвежда с ритъма на сърцето – 120 удара в минута.

Ритъмът на сърцето е нещо, което чуваме, още преди да се родим. Това е времето, когато детето се намира в майчината утроба и слуша ритъма на сърцебиенето на майката. То е свързано с чувството за безопасност. Подобна музика активира отдела на мозъка, познат като „прилежащо ядро“. То стимулира възпроизводството на два хормона: допамин, отговарящ за удоволствието и мотивацията, интереса към живота, и тироксин – хормон, повишаващ нивото на енергия. От класическата музика примерите са Моцарт и Григ, посочва Спиранде.

За подобряване на настроението отличен избор са афроамериканските ритми като реге и блус

Те стимулират производството на хормона окситоцин, а той играе важна роля за възбуждането на либидото и романтичната нагласа, както и на доверието към отсрещния човек.

Ако искате да изпитате дълбоки изживявания, можете да послушате музиката на Бах или “Tears in Heaven” на Ерик Клептън, “Everybody hurts” на R.E.M. Според психолога Марина Спиранде такава музиката стимулира възпроизводството на окситоцин с опиоиди, което предизвиква душевни изживявания с мистично-философски краски. Човек страда, но и вижда, че животът не е само болка, казва руският психолог.

Спиранде дава пример и за музика, която повишава нивата на адреналин и тестостерон

За да изпитате прилив на енергия и агресия, можете да си пуснете по-силно “Negative Creep” на Nirvana, “Smack My Bitch Up” на Prodigy, “Kill V. Maim” на Grimes, “Bleed it Out“ на Linkin Park, “Assassin” на Muse.

Приливът на агресивни усещания се случва при темпо от 140-160 удара в минута с увеличена сила на звука. Не трябва да забравяте, че такава музика не е препоръчително да слушате зад волана в колата, тъй като води до агресивен начин на шофиране. Но този ритъм на музика има и положителен момент, казва Спиранде:  възможно е да сте много по-продуктивен при физическа работа и тренировки с тежести.

Предпочитанията към музиката подсказват за интелекта, характера и житейските нагласи на човека

Песни на ABBA и The Beatles, които се възприемат за позитивна музика, имат темпо от 120-140 удара в минута. Човек, който харесва изпълненията на тези групи, е открит, прекалено сантиментален, не понася повърхностни съждения и негативизми, посочва Марина Спиранде.

Невероятната магия на музиката, смята Спиранде, се състои в това, че тя предизвиква у много хора еднакви емоции, което е резултат от генетичната памет. Специалната структура на главния мозък – лимбичната система – съдържа паметта на няколко поколения. Тя е особено важна за изживяванията. Когато се натъкнем на змия в гората, ние инстиктивно се отдръпваме, без дори някога да сме се срещали животното.

Следите, съхранили се в генетичната памет може и да не участват в дадено изживяване на емоции, но те съществуват. Например, ако човек харесва скандинавска музика, твърде възможно е неговата генетическа експертиза да покаже, че сре предците му е имало скандинавци. Съвсем очевидно е, казва Спиранде, че мозъкът улавя познати ноти и музиката се възприема като близка, родна.

Най-силно впечатление прави музиката, която залъгва нашите очаквания и когато тихата мелодия изведнъж избухва с оглушителна сила

Човешкият мозък е устроен така, че търси непрекъснато новото. Затова монотонността води до загуба на интерес,  а диапазонът от нови неща, редуващ се с нещо обичайно – на повишаването на интереса. Новото възпроизвежда допамин, а срещата с познатото – серотонин и ендорфин, които често наричаме хормоните на удоволствието.

Влиянието на музиката върху организма на човека е наистина голямо. Това доказало изследване, проведено през 2012 година от учени от Университета на Шефилд във Великобритания. Велосипедисти, слушащи музика по време на тренировка, използвали със 7% по-малко кислород при въртенето на педалите, отколкото онези, които тренирали в тишина.

Така че, когато следващия път се отправите да карате колело, помислите върху плейлистата, която ще слушате. Ако не си падате по песни като OK Go “Here it Goes Again”, Ariana Grande “Be My Baby”, Kate Perry “One of The Boys”, изберете нещо със същите характеристики на композициите – честота от 145 удара в минута.

 

 

ПРОМОЦИИ UPI BEAUTY