Soundtrack.bg

Три арабски държави забраниха новия филм на Marvel

Новият филм на Marvel „Вечните“ вече е по кината у нас, но ако случайно живеете в Саудитска Арабия, Катар или Кувейт, то няма никакъв шанс да го видите на голям екран.

Причината, разбира се, е хомофобия и своеобразен протест срещу ЛГБТ сегменти от сюжета на лентата.

The Hollywood Reporter съобщава, че трите арабски държави вече са изтеглили „Вечните“ от кината. Съобщава се, че преди премиерата на филма въпросните страни са отправили молби за редакция към Walt Disney, но американската компания категорично е отказала да се съобрази с подобни прищевки.

Не е тайна, че сред героите във „Вечните“ има гей двойка, като виждаме и първия герой от MCU с хомосексуална ориентация. Това е Фастос (Брайън Тайрий Хенри), който във филма е съпруг на Бен (Хааз Слейман). В лентата дори има сцена, в която двамата се целуват. И докато множество фенове приеха това като малка победа за ЛГБТ обществото, други изразиха по-негативно отношение.

Иначе „Вечните“ определено е повече от амбициозен проект, имайки предвид кой участва в него. Режисьор на филма е носителката на „Оскар“ Клои Жао („Земя на номади“), докато в актьорския състав има цяла плеяда звезди – Ричард Мадън, Анджелина Джоли, Салма Хайек, Кит Харингтън, Кумейл Нанджиани и други. Филмът ще ни срещне с герои, които до този момент не сме виждали в кино вселената на Marvel, откакто цялото приключение, наречено MCU, стартира.

Самата Анджелина Джоли вече изрази становище по отношение на цензурата в трите арабски държави. Холивудската звезда сподели следното: „Тъжно ми е за хората в тези страни, които искаха да видят филма. Гордея се с Marvel, че отказаха да махнат тези сцени. Все още не разбирам как можем да живеем в свят, в който все още има хора, които не виждат колко красиво е семейството на Фастос, неговата връзка и любов. Не разбирам как някой може да се ядосва от това, да се чувства застрашен от това и да не го оценява. Тези хора са просто невежи“.