Soundtrack.bg

6 хитови парчета, написани специално за филми

Напълно ясно е, че музиката играе огромна роля за успеха на множество филми. Особено такива, в които сюжетът на лентата е свързан пряко с музиката като цяло. Но и не само.

Има филми от близко и по-далечно минало, благодарение на които са се раждали изключителни хитови парчета – песни, които с удоволствие слушаме и до днес. Не бива и да забравяме, че най-престижните кино награди „Оскар“ имат специална категория, в която награждават най-добрата песен за годината.

В този кратък списък ще ви представим шест страхотни парчета, които са добили популярност именно заради филмовите ленти, в които са били представени.

Лейди Гага – „Shallow“

„Роди се звезда“ бе наистина специален филм, защото при него станахме свидетели на два важни дебюта. Брадли Купър направи дебют в ролята на режисьор, участвайки и като актьор, а поп звездата Лейди Гага за първи път получи главна роля в киното. Нещо повече – тя дори бе номинирана за „Оскар“.

„Роди се звезда“ е практически римейк на по-стар филм, но музиката към него е съвсем оригинална. Най-известното парче несъмнено е баладата „Shallow“, която и до днес ни кара да изтръпваме. Едно страхотно парче!

Принс – „Purple Rain“

„Пурпурен дъжд“ е страхотен филм от средата на 80-те години, в който Принс до голяма степен играе образ, подобен на самия него – млад и талантлив музикант, който се опитва да пробие на голямата сцена. Лентата е наистина задължителна за всеки фен на музиката, а едноименната песен е сред най-популярните в богатия каталог на покойната легенда.

Боб Дилън – „Knockin’ On Heaven’s Door“

„Пат Гарет и Били Хлапето“ е страхотен уестърн от 1973 година, а саундтракът е наистина убийствен, имайки предвид, че самият Боб Дилън го е написал изцяло. Култовият музикант дори има малка роля в продукцията, която обаче не успява да постигне кой знае какъв успех от комерсиална гледна точка. „Пат Гарет и Били Хлапето“ обаче ни завещава страхотна музика, включи и легендарното парче „Knockin’ On Heaven’s Door“ – песен, която впоследствие ще се сдобие с множество кавъри от други артисти.

Eminem – „Lose Yourself“

„Осмата миля“ е един от най-добрите хип-хоп филми в историята, а самият Eminem е в главната роля на прохождащ рапър, който участва в зрелищни фрийстайл битки в родния си град Детройт. Филмът се превърна в истински подарък за феновете на рапъра, а парчето „Lose Yourself“ дори му спечели награда „Оскар“.

Bee Gees – „Stayin’ Alive“

Това вечно парче на легендите Bee Gees открива култовия „Треска в събота вечер“ с участието на Джон Траволта, който се изстрелва към световната слава. Песента на Bee Gees може да се чуе в първата сцена на филма, по време на която героят на Траволта се разхожда из Бруклин – един от най-известните квартали на Ню Йорк.

Survivor – „Eye of the Tiger“

„Eye of the Tiger“ на Survivor се превърна в истински символ на „Роки“ – една от най-великите поредици в историята на киното. Ако това парче не ви накара да се погрижите за себе си и да потренирате, не знаем какво може да го направи. Тук саундтракът е толкова силен, че пасва идеално на вдъхновяващата история на Роки Балбоа – неизвестният боксьор, който с достатъчно мотивация успява да се изкачи до върховете на бокса.