Soundtrack.bg

Очаквано: Избраха Дарт Вейдър за злодей №1 в „Междузвездни войни“

Далеч не сме изненадани, но Дарт Вейдър бе избран за злодей №1 във вселената на „Междузвездни войни“.

В анкета, проведена от Radio Times, са участвали над 10 000 души, а пред тях е имало общо 16 опции за гласуване. 33% от всички са посочили именно Вейдър за най-велик злодей в създадения от Джордж Лукас свят, разпростиращ се между филми, сериали, книги и комикси.

На второ място зад Вейдър се нарежда Шив Палпатин / Дарт Сидиъс, изигран по брилянтен начин и в трите трилогии от актьора Иън МакДиърмид. За последно го гледахме в ролята в епизод IX „Възходът на Скайуокър“, макар и по-скоро да не желаем да говорим повече по тази тема. Повечето от феновете на франчайза се обединиха в мнението, че цялата трилогия на Walt Disney бе едно голямо разочарование.

На челни позиции в анкетата се нарежда и друг от учениците на ситския лорд Дарт Сидиъс, а именно – Дарт Моул. Той дебютира на екран в епизод I „Невидима заплаха“, а феновете проследяват и развитието му в сериала „Войната на клонираните“. Нашето мнение е, че Дарт Моул, чисто като персонаж, имаше потенциала да бъде „използван“ повече време във филмите. Джордж Лукас обаче реши да му отдели само първия филм от втората трилогия.

Сред първите пет култови злодеи е и ловецът на глави Боба Фет, когото гледахме във втори сезон на „Мандалорецът“ – може би най-доброто нещо от „Междузвездни войни“, което сме гледали напоследък. Разбира се, тук можем да поспорим какво точно е Боба Фет – злодей или по-скоро антигерой, просто борещ се за оцеляването си по време на един голям конфликт?

Освен вече споменатите персонажи, Топ 10 на най-великите злодеи в „Междузвездни войни“ се допълва от Върховен адмирал Траун, Генерал Грийвъс, Грийдо, Моф Гидеън, Кайло Рен и Моф Таркин. Малко ни изненадва, че извън десетката е останал Граф Дуку, когото намираме на едва 11-а позиция в гласуването на феновете. На 12-а позиция пък остава Върховен лидер Сноук, чийто образ също не бе разработен докрай в третата трилогия.