Soundtrack.bg

Чарли Чаплин – музикалният гений на седмото изкуство

Чарли Чаплин е един от гениите на нашето време. Оставил забележителен отпечатък върху филмовото изкуство, няма спор, че Чаплин е най-известният актьор на комедийното и нямото кино на миналия век. Актьор, режисьор и сценарист – всички почитатели на филмовото изкуство познават добре таланта на британеца, живял и творил в САЩ в началото на XX век. Но малко хора знаят, че освен, че той е кралят на комедията, Чарли Чаплин бил и композитор на повечето от филмите си. Благодарение на отличния си слух, той умеел да свири на виолончело и фортепиано, без да познава нотите.

Музикалният слух и невероятното чувство за ритъм Чарли Чаплин наследил от своя баща, който  бил музикален изпълнител. Неговата леля Кейт през 1915 година написала: „Ако Чарлс избере да остане актьор в киното, музикалният свят ще изгуби един гений. Виждала съм с часове да седи на фортепианото, съчинявайки музика на един дъх. Но преди всичко, смятам, че той обожава виолончелото. Колко радостна съм била да гледам как се променя изражението на лицето му, когато с трепереща ръка гали струните.“

Перфекционизмът на Чарли Чаплин се проявявал в творческата му работа и филмите, които сам продуцирал

Умелото съчетание между социални и политически теми придават неповторимост на всички филмови проекти, някои от които били изпипвани от създателя на сатирата „Великият диктатор“ в продължение на години – нещо, което в наши дни почти никой успешен холивудски творец не може да си позволи.

Чернокожият музикант Нат Кинг Кол, който по онова време бил известен певец и джаз изпълнител нарекъл със заглавието „Smile” инструментал, създaден от Чаплин за филма „Модерни времена“ (1936). Вероятно всеки от нас може да я разпознае и да се наслади на музикалния гений на носителя на почетен Оскар – един от най-великите творци, които седмото изкуство е имало.