Soundtrack.bg
грета тунберг

Документалката за Грета Тунберг излиза през октомври

Поддръжниците на шведската активистка Грета Тунберг ще бъдат доволни, защото още през октомври ще можем да видим документалния филм, посветен на нейната личност и дейността ѝ. Проектът носи името „Аз съм Грета“ (I Am Greta) и ще дебютира по кино салоните във Великобритания на 16 октомври. Преди това премиерата му ще се състои на престижния кино фестивал във Венеция, където ще се осъществят първите прожекции.

Въпреки крехката си възраст, Грета Тунберг успя да се превърне в най-популярната фигура в битката срещу климатичните промени. Дейността ѝ стартира с обявяването на училищна стачка, а скоро след това шведската тийнейджърка започна дори да изнася речи пред световните лидери. Самият Леонардо Ди Каприо пък не крие, че е огромен нейн фен.

В „Аз съм Грета“ ще видим непоказвани досега кадри с Грета Тунберг, заснети от шведския филммейкър Нейтън Гросман. Ще бъдат проследени първите ѝ стачни действия пред шведския парламент, за да се стигне до драматичните ѝ речи пред световните лидери.

Наскоро Грета Тунберг говори пред списание Rolling Stone, заявявайки: „Изглежда така, сякаш хората с власт просто са се предали. Те казват, че това е твърде трудно, че е твърде голямо предизвикателство. Но именно това правим ние тук. Все още не сме се предали, защото тук залогът е животът на безброй хора по света“.

Самата Грета признава, че страстта ѝ към екологията е стартирала след като в училището ѝ е бил пуснат филм, разказващ за натрупаната пластмаса в океаните и последствията от това.

„Тогава се почувствах много самотна, защото изглеждаше така, сякаш единствено аз бях разтревожена за всичко това. Всички други можеха просто да продължат с живота си, но аз не можех да го направя“.

През тази седмица Грета Тунберг най-сетне се завърна в училище. Тийнейджърката е вече на 17 години, като тя си взе цяла година почивка от ученето, за да се посвети на дейността си на активист.

Soundtrack.bg

8 МАРТ

UNIVERSAL

ПРОМОЦИИ ЗИМА

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.