Soundtrack.bg

Netflix спря турска продукция заради натиск на властите да махнат гей персонаж

Най-популярната стрийминг платформа Netflix реши да преустанови работата си по сериала If Only, който трябваше да бъде изцяло заснет на територията на Турция. Причина за това е желанието на турското правителство персонаж с хомосексуална ориентация да бъде изваден от сюжетната линия.

Netflix, разбира се, не се подадоха на този натиск и обявиха, че спират работата по проекта изобщо.

If Only трябваше да бъде драма в осем серии, оригинална продукция на Netflix, но заснета в Турция и от турски екип. Създателят на сериала Ече Йоренч заяви пред турската преса: „Поради наличието на гей персонаж, така и не получихме разрешение да осъществим проекта. Мисля, че това е наистина плашещо, що се отнася до бъдещето“.

Deadline съобщава, че партията на президента Реджеп Ердоган е представила на Netflix възможности за „креативни промени“, що се отнася до сериала, но американската компания е взела решение окончателно да дръпне шалтера.

В свое изявление Netflix посочват: „Netflix остава дълбоко отдаден на нашите турски потребители и креативната общност в Турция. Горди сме с невероятния талант, с който работим. В момента имаме няколко турски оригинални продукции, които се разработват. Има и още в бъдеще. Нямаме търпение да споделим тези истории с нашите потребители и целия свят.“

Това не е прецедент, що се отнася до Турция, разбира се. Наскоро гей персонаж беше премахнат от сериала Aşk 101 след настояване на турския Върховен съвет по радио и телевизия.

Според приет закон през лятото на 2019 година, Върховния съвет по радио и телевизия има правото напълно да контролира всичко, което се излъчва по телевизията или радиата в Турция. Това включва и съдържанието, което се предоставя на турската публика в стрийминг платформи като Netflix. Това надали изненадва някого, имайки предвид, че под ръководството на Реджеп Ердоган Турция е всичко друго, но не и демократична държава. Въпреки случилото се, Netflix ще продължи да работи с турските филммейкъри. Поне засега.