Soundtrack.bg

6 брилянтни кавъра на „Enter Sandman“ на Metallica (ВИДЕО)

„Enter Sandman“ е една от най-обичаните от феновете песни на траш метъл великаните Metallica. Тракът е част от албума Metallica от 1991 година, като сингълът достига платинен статут с продадени повече от един милион копия в САЩ. Текстът е дело на фронтмена Джеймс Хетфийлд, като това е първата песен, която бандата пише за своя пети студиен албум.

Историята на песента е интересна. Началото е поставено от китарен риф, който Джеймс Хетфийлд пише, вдъхновен от албума Louder Than Love на Soundgarden от 1989 година. Metallica бързо създават целия инструментал, но дълго време Хетфийлд не успява да напише подходящ текст. В крайна сметка той успява да създаде мрачен и въздействащ текст, който може да бъде разгледан като концепция за детските кошмари.

Вдъхновени от Loudwire, представяме ви шест страхотни кавъра на „Enter Sandman“ от други групи, които си заслужава да чуете.

Motorhead

Оглавяваната от покойния Леми Килмистър банда не е име, което се нуждае от специална реклама. Самите Metallica никога не се криели, че Motorhead е сред техните големи вдъхновения. Те винаги са изпитвали и невероятен респект към тази група. А как точно се справят Леми и Motorhead със знаковата композиция, чуйте тук:

Foo Fighters (в дует с 10-годишно хлапе)

По време на концерт в Канзас, лично Дейв Грол избира 10-годишно хлапе от публиката, което да се качи на сцената пред 20 000 души. Малкият Колиър обаче изобщо не показва признаци на притеснение. Хлапакът започва да свири инструментала, а Дейв Грол се включва с вокалите. Епично!

Apocalyptica

Apocalyptica са изключителни музиканти, известни с това, че могат да пресъздадат всеки един инструментал по свой собствен начин. Музиката им заслужава да се споделя, затова именно това правим и тук.

Die Krupps

Die Krupps са германски пионери в индъстриъл жанра, които през 1993 година издават EP от девет песни, съдържащи изцяло кавъри на Metallica. Тук определено песента звучи доста по-различно, затова ви предлагаме да чуете:

Rise To Remain

Rise To Remain е банда, в която вокалист е Остин Дикинсън – син на великия фронтмен на Iron Maiden Брус Дикинсън. Ако сте любопитни да чуете какво може той, ето ви един перфектен пример:

 

Enter Sandman в стила на Iron Maiden

Как би звучала „Enter Sandman“, ако бе песен на Iron Maiden? Талантливият ютубър Metal Borje се опита да създаде кавър, в който да преплете звученето на двете велики метъл банди. Ето и какво се получи в крайна сметка: