Soundtrack.bg
енио мориконе

Джеймс Хетфийлд за Енио Мориконе: Той е част от семейството на Metallica

Фронтменът на Metallica Джеймс Хетфийлд отдаде почит на великия композитор Енио Мориконе. Легендарният италианец почина на 91-годишна възраст, но оставяйки величествено наследство след себе си. Мориконе завинаги ще остане в историята като един от най-успешните филмови композитори, като музиката му е озвучавала не една или две класически кино продукции. Приживе Енио Мориконе е работил върху музиката на повече от 500 филма.

Музиката на Мориконе обаче е свързана и с траш метъл легендите Metallica. Едно от неговите най-известни произведения е композицията „The Ecstasy of Gold“ от саундтрака на филма „Добрият, лошият и злият“ (1983) на режисьора Серджо Леоне и с участието на Клинт Истууд. От самото излизане на филма, Metallica използват „The Ecstasy of Gold“ като своя интро музика.

В Instagram-a на Metallica се появи съобщение от Джеймс Хетфийлд, който заявява: „Денят, в който за първи път изсвирихме „The Ecstasy of Gold“ като наше интро бе магия! Тя стана част от нашата кръв, дълбоко дишане, молитви и съвещания на бандата, на всеки ритуал преди концерти. Пял съм си тази мелодия хиляди пъти, за да загрея гърлото си преди излизането на сцена. Благодаря ти, Енио, че бе част от нашето вдъхновение, за сближаването на банда, екип и фенове. Завинаги ще съм ти благодарен като част от семейството на Metallica“.

В отделен пост в Instagram Metallica написаха: „Почивай в мир, Енио Мориконе. Твоята кариера бе легендарна, а композициите ти вечни. Благодарим ти, че настройваше всички в толкова много концерти от 1983 година насам“.

Своите почести към Енио Мориконе изрази и друг велик автор на филмова музика – Ханс Цимер. Той сподели: „Енио ме научи, че най-простата, най-истинската и честна мелодия е най-трудната за писане. Това не се предполага да е лесно. Това е мисия, която сме поели и трябва да приемаме сериозно и скромно, когато пишем музика“.