Soundtrack.bg

Летище, кръстено на Джон Уейн, може да промени името си

Битките с расизма в САЩ продължават, а този път под прицел бе взет легендарния американски актьор Джон Уейн. Клонът на демократическата партия в Ориндж Каунти внесе резолюция, настояваща летище „Джон Уейн“ в Санта Ана, Калифорния, да бъде преименувано. Причината? Фактът, че приживе Уейн е споделял възгледи, които могат да се нарекат дискриминиращи спрямо афроамериканците и дори индианците.

Посочва се интервю на Джон Уейн за „Плейбой“ от далечната 1971 година. Тогава актьорът споделя, че „не можем просто изведнъж да паднем на колене и да предадем цялото си лидерство на чернокожите“. Уейн добавя: „Ще вярвам в превъзходството на бялата раса, докато чернокожите не са достатъчно образовани, че да бъдат отговорни“.

Както можете да се досетите, в днешно време думите на Джон Уейн се приемат като откровен расизъм и надали би му се разминало нещо подобно.

В същото интервю Уейн добавя: „Не вярвам, че власт и лидерски позиции могат да се дават на неотговорни хора. Не чувствам също така, че сме направили нещо лошо, отнемайки тази земя от индианците. Тази т.нар. „кражба“ за нас е било въпрос на оцеляване. Имало е огромен брой хора, които са имали нужда от земя, но индианците егоистично са искали да я запазят изцяло за себе си“.

Според написаното в резолюцията на демократическата партия, Ориндж Каунти днес е регион, в който живеят хора от всякаква раса и е съвсем различно място от времето, в което Джон Уейн е изрекъл тези думи. Резолюцията настоява летището да си върне своето оригинално име – Летище „Ориндж Каунти“.

Смъртта на Джордж Флойд при полицейски арест продължава да предизвиква сериозно напрежение в САЩ. Движението Black Lives Matter набира все по-голяма скорост, като на много места протестите в подкрепа на чернокожите прераснаха в масови безредици.

Джон Уейн е легендарен американски актьор, режисьор и продуцент. Познат е с ролите си в множество уестърни и военни филми от миналия век.