Soundtrack.bg

Пол МакКартни иска веган менюта за децата в училище

Легендата от The Beatles сър Пол МакКартни призова месото, рибата и млечните продукти да отпаднат от графата „задължителни“ за децата в училище. МакКартни изпрати писмо до министъра на образованието на Великобритания Гавин Уилямсън, подписано от него и дъщерите му Стела и Мери.

Семейство МакКартни са основатели на организацията Meat-Free Monday, приканваща хората да се лишат от месните продукти поне в понеделниците, за да подобрят здравето си, а и това на планетата.

В момента на Албиона се изготвя нова стратегия по отношение на храненето, което подтикна множество вегетарианци и вегани да отправят своите предложения в тази насока. Разбира се, в случая на сър Пол МакКартни, съвсем разбираемо, се обръща доста повече внимание.

На този етап в британските училища храненето с месо, риба и млечни продукти е задължително, но според семейство МакКартни, диетата на децата би могла да бъде далеч по-гъвкава.

В свое изявление до обществеността, МакКартни заявяват: „Никой не се нуждае от това да яде месо. Поради това месото не бива да бъде задължително в училищата. Време е менютата там да се ревизират. Така можем да спасим нашата планета, да пожалим животните и да промотираме здравословното хранене“.

Организацията PETA е сред лидерите в опитите за промяна на детските менюта в британските училища. От организацията изтъкват данни от анкета, според която 70% от децата във Великобритания биха искали повече веган ястия в своите менюта. Изтъква се, че веганизмът би могъл да помогне в ситуация на климатична криза и все по-голяма заболяемост на хората.

Същевременно Бриджит Бенелъм, говорител на Британската фондация по храненето, повдигна някои важни въпроси – дали менютата за деца, изключващи животински продукти, могат да бъдат достатъчно хранителни и съдържащи всички важни нутриенти за подрастващите? Тя изтъква, че в животинските продукти има съдържане на ключови витамини и минерали, B12, калций, желязо и цинк, които не винаги се намират в растителните продукти. Поради това е нужно веган менютата, ако има такива, да бъдат изработени по стриктен критерий и с достатъчно внимание, за да съдържат всички ключови компоненти.