Soundtrack.bg

Защо почти няма джедаи в оригиналната трилогия на „Междузвездни войни“?

И до днес оригиналната трилогия на „Междузвездни войни“ е определяна за най-добрата до този момент. Първите три филма на Джордж Лукас бяха последвани от още две трилогии, третата от която бе създадена от Walt Disney почти без негово участие. Имайки предвид, че последните три филма бяха приети, меко казано, противоречиво, все повече се замисляме колко добри са лентите между епизоди IV и VI.

Но замисляли ли сте се защо почти няма джедаи в епизоди IV, V и VI на „Междузвездни войни“? Да, имаме Люк Скайуокър и учителя Йода, но като цяло от джедаите няма и следа в Галактиката.

Логичният отговор е случилото се във втората трилогия и издадената от Палпатин Заповед 66, гласяща избиването на всички джедаи. Помним зловещи кадри от Епизод III „Отмъщението на ситите“, включително влизането на Анакин сред обучаващите се деца и активирането на меча му. Една наистина страховита сцена.

Повече светлина по този въпрос внесе създателят на сериала The Clone Wars Дейв Филони, който разкри какво е научил от самия създател на сагата Джордж Лукас.

Оказва се, че Заповед 66 не е изстребила всички джедаи, но самите те са взели решение да се оттеглят в сенките най-вече от чувство на срам. Чувство на срам, че не са успели да защитят Републиката, позволявайки на Палпатин /Дарт Сидиъс да създаде Империята.

„Много от тях осъзнават, че всъщност воденето на война не е най-добрият начин. Те оставят долу мечовете си и опитват да намерят други начини, чрез които да помогнат на хората“, пояснява Филони. Казано иначе, джедаи има и след събитията в „Отмъщението на ситите“, но те са предпочели да действат по-различен начин, а не чрез битки с Империята на Дарт Сидиъс.

The Clone Wars е един от най-добрите спиноф сериали от света на „Междузвездни войни“, като в момента сериите се стриймват в услугата Disney+. За съжаление, в България все още нямаме достъп до тази платформа.