Soundtrack.bg

Дейвид Линч: въобще не ме вълнува новият „Дюн“

Знаменият холивудски режисьор Дейвид Линч е един от онези творци, които любопитните журналисти искат да знаят как реагират на периода на самоизолация. В разговор с кореспондентите на изданието The Hollywood Reporter, Линч разказва как прекарва времето си по време на принудителната карантина, свързана с разпространението на коронавируса, с какво се занимава, какви са бъдещите му кинопроекти и какво мисли за новата адаптация на „Дюн“ на Дени Вилньов.

74-годишният режисьор твърди, че новата ситуация му се отразява доста добре, защото обича уединението

Изолацията, не се различава съществено от обичайния му начин на живот, а изолацията дава възможност да работи сам и на спокойствие над проектите, което не е нещо сложно, споделя режисьорът.

На въпроса дали пустите улиците му напомнят на някои от филмите му, Дейвид Линч казва, че с лекота може да си представи как изглеждат в момента те, въпреки че за сега не е излизал навън. Относно бъдещето на човечеството след кризата с коронавируса, Линч казва, че майката природа има голяма роля в случващото се в момента. От спътниковите снимки се вижда колко по-чист и спокоен в някакъв смисъл е станал светът. Според режисьора дори много хора да искат да си върнат предишния живот на мига, това няма да бъде толкова просто и ще отнеме достатъчно много време, за да могат всички да свикнат с промените.

Относно тиражираните снимки от екранизацията „Дюн“ на Дени Вилньов и дали Дейвид Линч вече ги е видял, режисьорът отговаря:

„Нямам никакъв интерес към „Дюн“ и споделя, че за него собствената му адаптация на едноименната книга на Франк Хърбърт от 1965 година може да бъде определена като истинско душевно мъчение – история, разказвана от Линч милиарди пъти, както самият той казва. Разочарованието от провала на неговата екранизация на филма не провокира интерес към опита на Вилньов да екранизира книгата от 1965 година.

В този момент Дейвид Линч вижда себе си като режисьор на сериали, защото художествените филми са изпаднали в голяма беда без никакъв шанс, с изключение на мащабните блокбастъри. При телевизонните продукции „картината не е толкова голяма, но телевизорите стават все повече и повече, все по-добри и по-добри, така че има надежда. А после имате шанс да продължите историята, така, че както казах, това е новият рай“, допълва Линч.

https://www.youtube.com/watch?v=KwPTIEWTYEI – Dune, David Lynch