Soundtrack.bg

По-голямата част от наследството на Кърк Дъглас отива за благотворителност

Дори в смъртта си: Кърк Дъглас с един последен голям жест към света.

Една от големите легенди на киното Кърк Дъглас почина на 103-годишна възраст, но дори и в смъртта си великият актьор успя да направи един последен подарък на света. По-голяма част от наследството на Дъглас, равняващо се на 61 милиона долара, ще бъде вложено в благотворителност чрез собствената му фондация The Douglas Foundation.

Кърк Дъглас почина по-рано този месец, а новината бе съобщена от неговия син, също една от големите звезди в киното – Майкъл Дъглас. Приживе Кърк Дъглас се снима в иконични филми като „Спартак“, „Жажда за живот“, „Шампион“, „Лошият и красавицата“ и други. Дъглас, който е дете на еврейски имигранти от днешен Беларус, е представител на т.нар. „Златна ера“ на Холивуд.

При смъртта на Кърк, неговият син Майкъл Дъглас написа: „За света той бе легенда – актьор от златната ера на киното, но за мен и братята ми той бе просто Татко.“

Съобщава се, че 50 милиона от наследството на Кърк Дъглас, равняващо се на 61 милиона долара, ще бъдат насочени към Douglas Foundation с цел „да се помогне на онези, които нямат възможността да си помогнат сами“.

Сред бенефициентите на фондацията е университетът St Lawrence, който ще може да финансира стипендии за студенти, които нямат финансовата възможност да заплатят обучението си. Бенефициент на наследството на Кърк Дъглас ще бъде и детската болница в Лос Анджелис.

На този етап не е потвърдено къде ще бъдат насочени останалите 10 милиона долара от наследството на легендарния актьор. Възможно е те да бъдат разпределени сред неговата втора съпруга Ан и синовете му Джоуъл, Питър и Майкъл.

Говорейки за своя баща, Майкъл Дъглас споделя: „Животът на Кърк бе добре изживян. Той оставя наследство за поколенията в киното, но също така ще остане в историята и като филантроп, който работеше за обществения интерес, опитвайки се да подпомогне мира на тази планета“.