Soundtrack.bg

“Smells Like Teen Spirit” на Nirvana мина 1 млрд. гледания в YouTube

Едно от култовите парчета на Nirvana “Smells Like Teen Spirit” вече е в “милиардния” клуб в YouTube.

Ако приемем, че Nirvana бяха едни от лицата на гръндж вълната в рока през 90-те години на миналия век, то със сигурност парчето “Smells Like Teen Spirit” бе една от визитните картички на оглавяваната от Кърт Кобейн сиатълска банда. Тези дни култовата песен получи ново голямо признание, преминавайки престижната граница от 1 милиард гледания в най-популярната видео платформа на планетата YouTube. Спокойно можем да кажем, че това вече е една от най-слушаните песни от това десетилетие, поне ще се отнася до метриките на YouTube.

“Smells Like Teen Spirit” е едва втората песен от 90-те години, която влиза в “милиардния” клуб на YouTube. Единствената друга до този момент бе “November Rain” на Guns N’ Roses, като това не е първо постижение от този тип за групата на Аксел Роуз и Слаш.

Предполагаме, че добре познавате видеото на Nirvana към “Smells Like Teen Spirit”. То обхваща цялостната атмосфера на гръндж рока през 90-те години, изразяващ се в протест към мейнстрийм културата. Ироничното е, че самите Nirvana се превърнаха във фигури от колосално значение, превръщайки се в икони на гръндж движението. Възходът на Nirvana приключи злощастно през 1994 година, когато фронтменът Кърт Кобейн извърши самоубийство. И до днес обаче бандата остава сред най-влиятелните в жанра, имайки милиони лоялни фенове от цялото земно кълбо.

Вижте още: Един от най-добрите концерти на Nirvana вече е в YouTube

Историята на името на парчето също е доста интересна. Кърт Кобейн решава да кръсти парчето по подобен начин, вдъхновен от истинска случка в неговия живот. Идеята се ражда след като неговата колежка Катлийн Хана, по това време вокал на бандата Bikini Kill, пише на стената на къщата му “Kurt Smells Like Teen Spirit”. Тогава Хана има предвид аромата на деодоранта Teen Spirit, който по това време е използвало гаджето на Кобейн Тоби Вейл.