Soundtrack.bg

The Who смятат, че те са измислили хеви метъла

Пийт Таунсенд от The Who смята, че именно неговата банда е измислила хеви метъл звученето.

Кой е измислил хеви метъл звученето? Много музикални изследователи приписват заслугата на Black Sabbath, докато други смятат, че с най-голямо влияние за възникването на този жанр имат Led Zeppelin. Съвсем друго мнение по въпроса обаче има Пийт Таунсенд от The Who, според когото именно неговата банда е дала начало на хеви метъла.

Пийт Таунсенд даде любопитно интервю за канадското издание Toronto Sun, в което той провъзгласи The Who за родители на хеви метъла. Таунсенд смята, че първият лайв албум на The Who е ключовият момент за раждането на този жанр.

„Може да се каже, че ние измислихме хеви метъла с нашия първи албум с изпълнения на живо – Live At Leeds от 1970 година“, заяви Таунсенд. Той продължи: „След това бяхме копирани от адски много банди, включително и Led Zeppelin. Сещате се – тежките барабани, тежкия бас, тежката водеща китара. Някои от тези банди, например Джими Хендрикс, успяха да го направят далеч по-добре, отколкото ние самите“.

„Cream с Ерик Клептън, Джак Брус и Джинджър Бейкър, те се появиха на сцената през същото това време и може да се каже, че те взеха мантията от нас. В този ред на мисли, ако хората искат да чуят онзи стар хеви метъл саунд, има много банди, които могат да им го осигурят“, добави Пийт Таунсенд.

The Who са считани за една от най-големите британски рок банди на всички времена. Групата е сформирана в Лондон през 1964 година, като през годините The Who успяват да достигнат впечатляващата граница от 100 милиона продадени албума в цял свят. През 1990 година The Who бяха приети в Залата на славата на световния рокенрол. Когато през 2003 година списание Rolling Stone публикува класация за 500-те най-добри албума на всички времена, седем от албумите на The Who намират място в нея.

ПРОМОЦИИ UPI BEAUTY