Soundtrack.bg

Скорсезе намекна, че “Ирландецът” може да е последният му филм

Оттегля ли се Мартин Скорсезе от киното?

Един от най-великите режисьори в историята на киното Мартин Скорсезе призна, че е много възможно той да се оттегли от киното. Това се случва скоро след премиерата на епичния “Ирландецът” в каталога на Netflix. Това е най-скъпият проект на Скорсезе до този момент, а в лентата участват имена като Робърт Де Ниро, Ал Пачино и Джо Пеши. Много фенове вече определят лентата като съвременна класика.

Мартин Скорсезе е вече на 77 години, като той признава, че усеща кино индустрията завладяна от комиксовите блокбъстъри. Не е тайна, че наскоро той си предизвика гнева на феновете на Marvel, заявявайки, че тези филми “не са истинско кино”.

Говорейки пред The Guardian, американският творец намекна за наближаващ край на легендарната му кариера.

“Филмите за супергерои си присвоиха кино салоните”, посочи Скорсезе, добавяйки: “Нали се сещате, това са филми за хора, които летят насам-натам, трошат и чупят. Което е супер, стига да искате да го гледате. Проблемът е, че вече няма място за друг тип филми. Не зная още колко бих могъл да направя. Може би това е всичко от мен. Може това е последният.”

“Ние се намираме в ситуация, в която кината показват единствено последните филми за супергерои. Ако те имат 12 прожекции за деня, 11 от тях са на последния филм за супергерои. Ако харесвате този тип кино, това е добре, но имаме ли наистина нужда от 11 прожекции?”.

Скорсезе смята, че комерсиалното кино не е задължително да бъде лошо, но за него филмите за супергерои са по-скоро “продукт”.

“Само защото един филм е комерсиален, това не означава, че не може да бъде изкуство. Но това, което погълна киносалоните, е по-скоро продукт. Продукт, който се консумира от публиката, а след това просто се захвърля. Погледнете комерсиален филм като Singin’ in the Rain, например. Можете да го гледате отново и отново. Тъй че въпросът е това – как можем да предпазим изкуството в случая?”