Soundtrack.bg

Netflix създава сериал за издигането на Spotify

Как е създадена най-успешната музикална стрийминг платформа в света?

Въпреки конкуренцията на Apple Music, TIDAL и YouTube Music, шведската компания Spotify все още държи първата позиция на най-предпочитана платформа за музикален стрийминг в света. Прогресът на Spotify от самото създаване на компанията до днес е забележителен, поради което Netflix нареди създаването на минисериал, който ще ни разкаже как точно се е случило всичко това.

Бъдещото шоу ще бъде основано върху книгата Spotify Untold на шведските бизнес журналисти Свен Карлсон и Йонас Лейонхуфвуд. Сериалът ще ни покаже някои от основните стъпки на развитие, които една току-що стартирала компания прави до самите върхове на индустрията.

Spotify е създадена от Даниел Ек и Мартин Лоренцон през 2006 година – период, в който музикалното пиратство е достигнало самия си пик. В ден днешен обаче ситуацията е доста по-различна, а най-големите компании за музикален стрийминг се борят за всеки един потребител.

За режисьор на новия сериал бе избран Пер-Олав Сьоренсен, докато Бърна Левин ще влезе в ролята на изпълнителен продуцент.

Книгата Spotify Untold, разказваща историята на шведската компания

В свое изявление до медиите Левин споделя: „Това е историята на няколко души като шведската технологична индустрия, които успяха да трансформират музиката – как я слушаме и как е създадена. Това е истинска приказка за нашето време“.

„Това е не просто история за това, как животите ни бяха променени през последното десетилетие, а за битката за културно и финансово влияние в един глобализиран и дигитализиран свят“, добави той.

Междувременно наскоро Spotify обяви най-успешните артисти и парчета на изминалото десетилетие. Ед Шийрън и Drake оглавиха списъка на най-слушаните изпълнители, докато в Топ 5 попадат още Post Malone, Ариана Гранде и Eminem.

Най-стриймваното парче за последното десетилетие е „Shape of You“ на Ед Шийрън, което е слушано повече от 2.4 милиарда пъти в рамките на платформата. На второ място остана „One Dance“ на Drake с 1.7 милиона стриймвания.