Soundtrack.bg

Съли Ърна иска всички да разберат: Godsmack не правят метъл

Godsmack не са метъл банда, подчерта фронтменът им Съли Ърна.

Фронтменът на Godsmack Съли Ърна даде любопитно интервю пред Rock 104.5, споделяйки едно от нещата, които най-силно го дразнят. А именно – всичките пъти, в които неговата банда е определяна като метъл или нюметъл.

Ърна винаги е казвал, че стилът, в който свирят той и останалите момчета от Масачузетс, е хард рок. Според него, бандата често е определяна дори като нюметъл, тъй като Godsmack изгряват на сцената в момент, в който нюметъл жанрът е изключително популярен.

„Най-дразнещото нещо през годините е, че бяхме поставени в тази „нюметъл“ категория още като подписахме, най-вече заради банди като Korn и Limp Bizkit, които тогава изгряваха. Ние обаче никога не сме били като тях“, заяви Съли Ърна.

Дебютният албум на Godsmack излиза през 1998 година, когато нюметълът набира голяма скорост в цял свят. Съли Ърна обаче заяви, че най-големите вдъхновения на неговата група са банди като Nine Inch Nails и Alice in Chains, посочвайки, че Godsmack спадат към жанра хард рок.

Ърна даде за пример Slipknot и Slayer като истински представители на метъл жанра, продължавайки: „Винаги сме имали проблем с тази идентичност, която ни бе дадена, опитвайки се да накараме хората да разберат, че ние не сме наистина метъл банда, ние сме хард рок банда.“

В края на месец март Godsmack за първи път свириха в София, изнасяйки концерт в столичната зала „Арена Армеец“. Тогава те за втори път свириха пред българска публика, докато самият Съли Ърна бе идвал у нас и в амплоата си на солов изпълнител.

Основани в Лорънс, щата Масачузетс, Godsmack имат седем издадени студийни албума до момента. Четири пъти те са номинирани за „Грами“, а през 2001 година печелят наградата на Billboard в категорията „Рок артист на годината“. Последният засега албум на групата се казва When Legends Rise и се появи на бял свят през миналата година.