Soundtrack.bg

Това са най-опасните и най-безопасни песни за шофиране

На кои парчета е опасно и безопасно да шофирате?

Много хора подценяват влиянието на музиката, върху която шофираме. Понякога обаче тя може да има важна роля за начина, по който се държим на пътя. Именно това бе основната тема на проучването, което правят от South China University Of Technology, разкриващо примери за песни, които могат да бъдат опасни за нас при шофиране. И обратното.

Според анализа, който са осъществили от споменатия университет, песни с бързо темпо от 120 удара в минута или повече могат да ви предразположат да шофирате по-бързо и да осъществявате по-опасни маневри.

Проучването на китайския университет е протекло горе-долу така. Шофьорите са били заставени да управляват автомобилите си на симулирано трасе с шест на брой ленти. Те са го правили по два различни начина – в пълна тишина или слушайки различни видове музика.

Прочети още: Хеви метълът ни прави по-лоши шофьори

Данните от изследването показват, че шофьорите са започнали да сменят лентите, по които карат, далеч по-често, когато са слушали рок музика. Също така, при слушането на рок средната им скорост се е увеличила с около 5 мили на час.

Изследователите посочват, че може би най-опасната песен за шофиране е пънк-рок класиката „American Idiot“ на Green Day. Същевременно баладата „Stairway to Heaven“ на Led Zeppelin е определена за най-малко опасната.

Ето кои са петте най-опасни песни при управление на автомобил:

Green Day – ‘American Idiot’
Miley Cyrus – ‘Party In The USA’
The Killers – ‘Mr Brightside’
The Chainsmokers – ‘Don’t Let Me Down’
Bruce Springsteen – ‘Born To Run’

Това пък са петте най-безопасни песни при шофиране:

Led Zeppelin – ‘Stairway To Heaven’
Red Hot Chili Peppers – ‘Under The Bridge’
Drake – ‘God’s Plan’
Toto – ‘Africa’
Khalid – ‘Location’

Един от водещите изследователи от South China University Of Technology се надява, че това изследване ще увеличи културата на шофьорите, що се отнася до музикалните им предпочитания по време на каране.