Soundtrack.bg

Осемминутна овация на крака за „Жокер“ на фестивала във Венеция

„Жокер“ на Тод Филипс предизвика бурни овации на кино фестивала във Венеция.

Един от най-очакваните филми на годината „Жокер“ бе приет по отличен начин при премиерата си на големия кино фестивал в италианския град Венеция. Лентата на режисьора Тед Филипс, с Хоакин Финикс в главната роля, бе изпратена от публиката с осемминутни овации на крака, съобщават медиите, станали свидетели на това.

„Жокер“ бе излъчен за първи път снощи в историческата зала „Сала Гранде“. Тед Филипс и Хоакин Финикс бяха сред присъстващите на премиерата, виждайки с очите си как филмът им е успял да въздейства на зрителите.

„Жокер“, който официално не е част от разширената вселена на DC, разказва историята на комика Артър Флек, който, преминавайки през тежък психически срив, се превръща в Жокера – един от най-известните престъпници в Готъм и изконен враг на Батман.

Според свидетелствата на престижното издание Variety, около осем минути публиката е аплодирала на крака филма, а когато името на Хоакин Финикс се появило на екрана, реакциите на хората станали още по-бурни.

Редакторът на NME Грег Уедърол вече даде максимална оценка от пет звезди на филма, наричайки го „мигновенна класика“. Според него, Хоакин Финикс е успял да въздейства по изкусен начин върху сетивата на зрителите, докато режисьорът Тод Филипс е успял да създаде една съвършена „меланхолична психодрама“.

За ролята си на Артър Флек Хоакин Финикс е предприел драстично отслабване. Той признава, че загубата на тегло също е повлияло върху подготовката му за ролята.

„Първото нещо, с което започнахме, беше загубата на килограми. Оказа се, че това афектира и върху психиката ти. Започваш да откачаш, когато се разделиш с толкова много тегло за толкова малко време.“

Хоакин Финикс в ролята на Жокера

Финикс призна, че е използвал и определен тип литература, за да се опита да „влезе в обувките“ на Жокера.

„Прочетох една книга, разказваща се за политически убийци и хора, които са щели да бъдат такива. Мисля, че беше наистина интересно, защото тя разисква различните видове личности, които правят подобни неща“.

Режисьорът Тод Филипс от своя страна не крие, че сред основните му вдъхновения за „Жокер“ са кино класики като „Шофьор на такси“, „Човекът, който се смее“ и „Разяреният бик“.

„Беше трудно да направим този филм, особено да убедим DC в самото начало, но си казахме, че трябва да продължим да опитваме, защото бяхме сигурни, че ще създадем нещо специално“, сподели Тод Филипс.