Soundtrack.bg

Има нова дата за премиерата на „Дюн“

„Дюн“ на Денис Вилньов е едно от най-чаканите кино събития за следващата година.

Има някои филми, които очакваме с наистина повишен интерес през следващата година. Няма никакво съмнение, че един от тях ще бъде „Дюн“ на режисьора Денис Вилньов. Лентата ще бъде базирана на едноименната литературна класика на Франк Хърбърт, превърнала се в еталон за всички автори на фантастика.

Според досегашните планове, „Дюн“ трябваше да излезе на голям екран на 20 ноември 2020 година. Deadline обаче съобщава, че премиерата на филма е изместена с месец, а новата дата е 18 декември 2020. Другата голяма новина е, че филмът ще може да бъде гледан в IMAX формат, което определено ще повиши удоволствието ни от лентата.

Прочети още: „Дюн“ прибавя и Джейсън Момоа към актьорския си състав

Това означава, че по време на своя откриващ уикенд в кината, „Дюн“ ще си съперничи с West Side Story на легендарния Стивън Спилбърг и Uncharted с Том Холанд в главната роля.

Снимките на „Дюн“ стартираха през месец март в унгарската столица Будапеща, като преминаха и през пустинята на Йордания. Можем да очакваме два филма, като първият ще обхване първата половина от романа на Франк Хърбърт.

51-годишният канадец Денис Вилньов определено е режисьор с безупречна репутация в момента. На него дължим отлични филми като Sicario, Arrival и Blade Runner 2049. Актьорският състав на „Дюн“ също буди впечатление, като участие в лентата ще вземат имена като Тимъти Шаламе, Ребека Фъргюсън, Оскар Айзък, Стелан Скарсгард, Хавиер Бардем, Шарлът Рамплинг, Дейв Баутиста, Зендая, Джейсън Момоа, Стивън Хендерсън и Джош Бролин. Самият Денис Вилньов е сред авторите на сценария, заедно с Ерик Рот и Джон Спайтс.

Американският автор на фантастика Франк Хърбърт издава „Дюн“ през 1965 година, а през същата година става и първият носител на наградата „Небюла“. Впоследствие той превръща романа си в поредица, като издадени има общо шест романа – „Дюн“, „Месията на Дюн“, „Децата на Дюн“, „Бог-Император на Дюн“, „Еретиците на Дюн“ и „Дюн: Домът на ордена“.