Soundtrack.bg

Netflix премахна сцена със самоубийство от популярен свой сериал

Netflix „изряза“ една от най-въздействащите сцени от своя сериал „13 причини защо“.

Живеем във време, в което всеки се засяга практически от всичко. Това, до голяма степен, засяга и поп културата, където авторите на продукции все повече трябва да се съобразяват с това, че някой би могъл да приеме твърде присърце създаденото от тях. Добър за пример за това е фактът, че Netflix смята да ограничи показването на цигари в продукциите си, понеже в Stranger Things те били твърде много и хората се почувствали засегнати.

Друг пример за това идва отново от Netflix. Американската стрийминг платформа взе решение да премахне една от най-силните сцени в първия сезон на сериала“13 причини защо“, а именно – когато Хана прерязва вените си във ваната.

Чрез своя официален Twitter акаунт Netflix обяви, че решението е взето вследствие на „препоръки от експерти в областта на медицината“, което изглежда като удобно „измъкване“ в случая.

От Netflix изтъкват, че „13 причини защо“ е успял да наложи сред тийнейджърите убеждението, че те биха могли да говорят открито за деликатни теми като депресията и самоубийството. Различни организации обаче заявиха себе си срещу продукцията, а мотивът бе повече от странен – че сериалът показвал самоубийството в положителна светлина.

Тенденциозно се цитира и статистика, според която от началото на сериала до днес, самоубийствата сред младите американци са нараснали с една трета. Експертите обаче посочват и очевидното, а именно – че няма как да се докаже пряка връзка между продукцията на Netflix и този тревожен скок в статистиката. Продуцентът на“13 причини защо“ Браян Йорки коментира, че „една сцена не може да бъде по-важна от живота на сериала и неговото послание, че трябва да се грижим повече един за друг“.

Шоуто на Netflix е базирано върху едноименната книга на Джей Ашър, публикувана преди вече 12 години. Историята разказва за самоубила се ученичка, която оставя след себе си 13 аудиозаписа, съдържащи причините, поради които тя е отнела живота си.

Константин Симидчийски

Константин е роден и живее в София, макар и тя често да го вбесява до крайност. Пада си по тривиални неща като музика, кино, литература, спорт, видео игри и всичко останало, което може да запълни свободното му време по един смислен начин. Обича и котки, дори и когато те не го обичат.

CHAPLIN PIANISSSIMO концерт-спектакъл

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.