Soundtrack.bg

Джордж Мартин: Фен културата в интернет се превърна в лудост

Времето си минава, Джордж Мартин няма да стане по-млад, а финалните книги на “Песен за огън и лед” все още продължават да бъдат мираж. Дали обаче имаме право да правим подобни изказвания? Ако питате авторът на една от най-популярните поредици в целия свят, по-скоро не. И всъщност има право, но що се отнася до далеч по-сериозни думи, хвърлени в онлайн пространството. Ако все още се чудите какво точно имаме предвид с този не съвсем ясен увод, веднага ще обясним.

Наскоро популярният писател е коментирал сериозен въпрос, а именно потребителското поведение онлайн. Според него интернет е променил начина, по който феновете изразяват себе си и това, което пишат в мрежата, понякога може да бъде токсично.

Изказването се роди по време на 90-минутния подкаст “Maltin On Movies”, дело на филмовия критик Ленард Малтин. Двамата обсъдиха как ерата на интернет даде по-голям глас на феновете, по повод на което Мартин коментира, че понякога това се превръща в истинска лудост.

“Интернет е токсичен по начин, по който старата фен култура и фенството – феновете на комиксите, феновете на научната фантастика – в онези дни не бяха”, сподели писателят. И допълни: “Имаше несъгласия, имаше вражди, но нищо като лудостта, която в момента виждаме онлайн”.

Както добре си спомняме, финалът на осми сезон на “Игра на тронове” спечели сигурно най-много критики в телевизионната история до момента. И макар че под прицела на феновете бяха главно съдателите на сериала Ди Би Уайс и Дейвид Беньоф, вълната от недоволства не подмина и Джордж Мартин, тъй като той самият заяви, че краят на книгите и краят на шоуто ще бъдат еднакви. Милиони зрители дори подписаха петиция последният сезон да бъде сниман отново – нещо, което няма да се случи, разбира се, но вселената на продукцията ще продължи да се разширява, тъй като в момента се работи по няколко спинофа. В подкаста обаче писателят допълни, че не очаква някога отново да изпита успеха, който “Игра на тронове” постигна. Той дори го нарече “малко сюрреалистичен”.