Soundtrack.bg

5+1 причини да гледате „Големите малки лъжи“

Чудите се дали да гледате „Големите малки лъжи“? Ето няколко причини да го сторите.

Един от шедьоврите на HBO безспорно е сериалът “Големите малки лъжи”, чийто втори сезон върви в момента. В него няма да видите нито дракони, нито антиутопия; не е посветен нито на зомбита, нито на историческа катастрофа. Всъщност той разглежда живота на група жени от малък (и измислен) американски град, но има своите подходи, с които не просто да привлече, а и да задържи вниманието.

Показателно е, че продукцията бе номинирана за 16 награди Еми, от които спечели 8. Показателен е и актьорският състав, който обикновено не взима участие в сериали. Така например в две от главните роли виждаме актрисите Никол Кидман и Рийз Уидърспуун, а в сезон 2 към тях се присъедини и самата Мерил Стрийп.

Ако още не сме ви спечелили, ето още 5 причини да дадете шанс на “Големите малки лъжи”:

Историята

Сюжетът разкрива живота на няколко предимно богати жени, всяка от които носи сериозен емоционален товар. На пръв поглед ги обединяват децата им, които са в един клас, но помежду си те откриват много повече. Историята надниква зад лъскавите фасади на модерните къщи и повдига завесите пред луксозните спални, за да покаже, че под елегантните дрехи доста често има синини, а зад сплотените на пръв поглед войки се крие прелюбодеяние. И нито ситуациите, нито хората са такива, каквито изглеждат.

Мрачните краски

Всъщност има нещо изключително красиво в сивотата, която преобладава в продукцията. Действието се развива в крайокеанско градче, но не си представяйте плажовете на Флорида например. Слънцето и пясъка са запазени за някой друг сериал, защото тук океанът е прохладен, може би дори студен, а златистите пясъци са заменени от сиви скали. И въпреки това гледката е красива. Красиви са залезите, красива е запазената природа, красив е, разбира се, океанът. И във всичко това има нещо много запленяващо.

Зоуи Кравиц

Shout out за Зоуи Кравиц, която все по-сериозно започва да заема своето място на актьорската сцена. 30-годишната красавица отдавна даде заявка, че не е просто дъщерята на Лени Кравиц (и доведена дъщеря на Джейсън Момоа), а талантлива актриса със сериозни заложби. Вече я гледахме във втората част на “Фантастични животни и къде да ги намерим”, истинско удоволствие е да наблюдаваме играта ѝ вече втори сезон и в “Големите малки лъжи”.

Децата

Както споменахме по-горе, на пръв поглед децата са обединяващото звено между майките, но реално те имат доста по-сериозна роля. Във втория сезон на шоуто образите им се задълбочават още повече и възникват все повече въпроси: могат ли близнаци да бъдат съвършено различни; дали едно дете е насилник, защото баща му отговаря на това описание; какво се случва в главата на едно дете, което губи съзнание, страхувайки се за бъдещето на планетата?

Мерил Стрийп

Включваме Мерил Стрийп в класацията, но не за да изтъкнем качествата ѝ, както направихме със Зоуи Кравиц, а просто защото това е Мерил Стрийп и каквото да кажем за нея, все ще бъде недостатъчно. Истинско удоволствие е да наблюдаваме играта на тази забележителна актриса на малкия екран. Каквото и да кажем за актьорските ѝ заложби, със сигурност ще бъде недостатъчно.

Бонус: Книгата

Сериалът всъщност е базиран на едноименния роман с автор Лиан Мориати. Смеем да твърдим, че продукцията е изпълнена блестящо и определено не е от екранизациите, които не следват книжния си предшественик. Но все пак творбата предлага по-задълбочен поглед върху историята, има и някои малки разлики между литературната и телевизионната версия. Вие изберете дали да започнете с книгата, или със сериала (обикновено хората решават първо да прочетат оригинала, но често се случва и обратната ситуация). Имайте предвид и още нещо: романът отговаря на първи сезон на продукцията, т.е. всичко, което се случва във втори, вече е дело на сценаристите.