Soundtrack.bg

Русия ще снима свой собствен сериал за Чернобил

Сериалът „Чернобил“ на HBO се превърна в истински хит, но в Русия не го приеха много добре.

Минисериалът на HBO „Чернобил“ се превърна в същински глобален феномен, макар и в рамките на само пет серии. Шоуто разказва за аварията в Чернобилската атомна електроцентрала от 1986 година, превърнала се в истинско човешко бедствие, оставило своя отпечатък и до днес. За кратко време сериалът се изкачи до №1 по рейтинг в платформата IMDb, задминавайки продукции като Breaking Bad и „Игра на тронове“.

Както можеше да се очаква, сериалът не бе приет докрай позитивно на територията на Русия, където бързо съзряха опит за пропаганда и изопачаване на фактите. Нещо повече, там вече се планира създаването на собствен сериал, който да покаже „истината“ за аварията.

The Hollywood Reporter информира, че руски ТВ канал, приближен до Кремлин, ще продуцира собствен сериал за Чернобил, който вини ЦРУ за аварията.

Руската версия на „Чернобил“ ще бъде излъчен в ефира на телевизията NTV, притежавана от компанията „Газпром“. Която, от своя страна, е притежавана от руското правителство. Според The Hollywood Reporter, новият сериал ще бъде отчасти финансиран и от Министерството на културата на Русия.

Режисьор на руския „Чернобил“ се очаква да бъде Алексей Мурадов. Пред Moscow Times той обяснява, че историята ще следва идеята, че американски агенти са успели да се внедрят в атомната централа. „Много историци не отричат, че в деня на аварията, агент на вражеските тайни служби е присъствал на територията на централата“, заявява Мурадов. Разбира се, на нас това по-скоро ни изглежда като крайно откачена конспиративна теория, отколкото като „исторически факт“, както намеква Алексей Мурадов.

Руската версия на сериала също ще се казва „Чернобил“, но честно казано, не сме сигурни, доколко бихме искали да я гледаме. От първи поглед е видно, че сериалът ще следва доста странна идея, която граничи по-скоро с безумна конспирация, отколкото с истината за случилото се в онзи ден.