Soundtrack.bg

Връчват почетен „Оскар“ на Дейвид Линч

Легендарният режисьор Дейвид Линч ще получи почетен „Оскар“ за страхотната си дейност в киното.

Има режисьори, чието творчесто наистина има свой собствен почерк и не може да бъде объркано с никого друг. Пример за подобна фигура е легендарният Дейвид Линч, който ще получи почетен „Оскар“ за приноса си към кино индустрията.

По време на своята шеметна кариера, 73-годишният Линч на три пъти бе номиниран за „Оскар“ в категорията най-добър режисьор. Това се случи за работата му по филмите The Elephant Man, Blue Velvet и Mulholland Drive. И в трите случая обаче статуетката му се изплъзна.

Освен с работата си в киното, Линч е особено популярен и заради създаването на култовия сериал „Туин Пийкс“. Наричан е „първият популярен сюрреалист“.

След като до този момент така и не успяваше да грабне награда от Академията, сега Линч ще бъде удостоен с честта да получи почетен „Оскар“. Това ще се случи по време на ежегодната церемония на Губернаторските награди на Академията. Тя ще се проведе на 27 октомври в „Рей Долби Балруум“ в Лос Анджелис.

Още трима души ще получат почетни статуетки по време на вечерта.

Актьорът Уес Стъди, който е от чероки произход, италианската сценаристка и режисьор Лина Вертмюлер и актрисата Джийна Дейвис също ще получат статуетки. Лина Вертмюлер е първата жена в историята, получила номинация за „Оскар“ в категорията най-добър режисьор. Това се случва през 1975 година за филма ѝ Seven Beauties.

Новината бе потвърдена от Академията чрез социалните мрежи. В Twitter от Академията написаха: „Тези четирима филммейкъри трансформираха филмовата индустрия. Тази година, ние ги почитаме.“

В свое изявление, президентът на Академията Джон Бейли отбелязва, че тези награди са предазначени за хора, които са отдали живота си на изкуството и могат да се похвалят със значителен принос към индустрията.

Подобни почетни „Оскар“-и досега са получавали фигури като Спайк Лий, Джаки Чан, Джеймс Ърл Джоунс, Енио Мориконе, Робърт Редфорд, Чарли Чаплин, Мики Рууни, Агнес Варда и други.