Soundtrack.bg

Хеви метълът ни прави по-лоши шофьори

Слушането на хеви метъл, докато шофираме, явно не е никак добра идея.

Колкото и да обичате хеви метъла, може би не е възможно най-добрата идея да го слушате, докато сте на път. Това не го твърдим ние, а изследователи, наети от IAM Roadsmart и списанието Auto Express. Те са провели експеримент, който установява какви точно са ефектите върху нашето поведение, докато шофираме и слушаме различен тип музика.

За да бъде осъществен експериментът, използвани са песни от различни жанрове. Това са „(Sic)“ на Slipknot, „Shake It Off“ на Тейлър Суифт, „HUMBLE“ на Кендрик Ламар и едно от произведенията на композитора Йохан Себастиан Бах. Както виждате, коренно различен тип музика.

Резултатите са показали следното. Колкото по-тежка и „екстремна“ е музиката, звучащи от колоните на автомобила, толкова по-безотговорен и опасен става водачът. Меката класическа музика е постигнала обратен ефект – водачът е станал твърде отпуснат, релаксирайки зад волана. Най-добрият баланс е постигнат с поп музиката, която се е оказала най-подходяща за възможно най-балансирано шофиране.

Тестът е проведен на пистата Red Bull Ring Grand Prix в Австрия. Зад волана е застанал репортерът Тристан Шале-Хестер, който е постигнал най-добри резултати, именно слушайки сладникавото и леко отвратително парче на Тейлър Суифт.

Директорът на техническата политика на IAM Roadsmart Тим Шалкрос споделя: „Напълно видно е, че яростният траш метъл наистина е редуцирал умението на водача да се движи гладко по пистата. Това, както и високо енергичната денс музика, са направени така, че да бъдат не само чувани, но и чувствани. И да бъдат слушани силно. Очевидно е, че нищо от това не помага, когато трябва да правиш добри шофьорски маневри.“

Той добавя: „Силата на звука е основен фактор, когато става въпрос за концентрация. Тя има голям ефект. Определено бих посъветвал водачите да намалят звука, когато правят маневра. И да си оставят траш метъла за по-късно!“

С други думи, приятели, забравете за Slipknot, докато карате. От тук нататък, позволено ви е само Тейлър Суифт и производните ѝ.

ПРОМОЦИИ UPI BEAUTY