Soundtrack.bg
Йохан Ренк

5 причини да обичаме Йохан Ренк и неговата сладко-горчива скандинавска меланхолия

Истински изненадващ, но ни най-малко учудващ факт е, че зад най-новия хитов мини-сериал „Чернобил“ (HBO) стои не кой да е, а самият Йохан Ренк, познат още на меломаните под музикалния псевдоним Stakka Bo, с който Ренк се подвизаваше в популярното културно пространство на 90-те.

С премиерата на „Чернобил“ по HBO на 6 Май тази година, Йохан Ренк за пореден път затвърди позиция като един от големите и забележителни творци на съвременния културен пейзаж. Мини-сериалът, който разнищва трагедията около аварията с атомния реактор през 1986 година набира все повече популярност и ни дава още един повод да се върнем към 90-те години на миналото столетие и бележитата скандинавска следа, която ни отвежда до един доста по-млад и танцувален, но не по-малко гениален и въздействащ Йохан Ренк.

 

Родом от шведския град Упсала, известен като някогашен политически и религиозен център на викингите, Йохан Ренк несъмнено носи в себе си гените на суровата скандинавска култура, преплетена по особено интригуващ и даровит начин с ексцентричността на модерната ни цивилизация.

Ето как сам описва себе си този емблематичен културен хибрид от музикален, артистичен, художествен и кинематографичен талант, когото спокойно бихме могли да наречем явление в съвременното изкуство като цяло:

„Все повече се насочвам в работата си към това да откривам емоциите, които искам да обрисувам. И мисля, че моята любима емоция е меланхолията, както и онзи сладко-горчив мрак, който смятам за нещо наистина типично шведско. Определено съм на мнение, че съществува такова нещо като скандинавска меланхолия. Тя е като че ли нещо, свързано със светлината, с климатичните условия, или нещо подобно. Меланхолията е страхотно усещане, което можеш лесно да акумулираш, влагайки по малко от него в музиката или в каквато и да било друга работа, с която се занимаваш. Шведите, може би все пак не чак толкова, колкото финландците, живеят чрез меланхолията…

…Но аз никога не съм се чувствал фрустриран, защото от много млад се научих, че това чувство вътре в мен е свързано с креативността и със способността да превръщам фрустрацията в действие.“

 

❤ #1.  Йохан Ренк започва феноменалната си кариера с култовия музикален проект Stakka Bo.

Йохан Ренк се появява на световната сцена като певец и автор на песни в периода 1991-2001 под името Stakka Bo, радвайки ни с едни от най-страхотните парчета за всички времена. Stakka Bo става една от емблемите на най-добрия период в модерната музика и несъмнено една от култовите поп-формации, успешно съчетаващи различни стилове като хип-хоп, поп, рок и електронна музика.

 

❤ #2. Йохан Ренк продължав любовната си афера с музиката като режисьор на музикални видео-клипове.

Новото хилядолетие поставя началото на нова дългогодишна професионална реализация за Йохан Ренк в музикалната индустрия, която свързваме с имената на едни от най-добрите творци в музиката. Като режисьор на музикални видеа, Ренк работи с велики музиканти и изпълнители, между които се открояват безсмъртните Дейвид Бауи и Крис Корнел, както и прочути имена като Madonna, Beyonce, All Saints, Kylie Minoque, Robbie Williams, Suede, New Order, Lana Del Rey, The Cardigans и много други.

 

❤#3. През годините Йохан Ренк работи и експериментира в различни художествени и артистични проекти и медии, оставяйки ярка следа във всяка една област на пърформънса и визуалното изкуство.

Йохан работи до днес активно из целия свят, разгръщайки многостранния си талант в партньорство с едни от най-добрите съвременни имена и брандове. Освен с музиката, името му е тясно обвързано със съвременното кино, фотография, реклама, театър и мода, и марки като Nike, Diesel, Levi’s, Vogue, Mercedes, Dom Perignon и H&M, които дължат на него едни от най-добрите си рекламни клипове и визии.

 

❤ #4. За работата на Йохан Ренк в киното и телевизията се заговаря най-вече около култовия сериал Breaking Bad, в който той се включва като режисьор на няколко епизода.

Първият си пълнометражен филм със заглавие Downloading Nancy, Ренк снима през 2008 с участието на Мария Бело и Джейсън Патрик. Ренк също режисира пo един епизод за сериалите The Walking Dead и Halt and Catch Fire.

Йохан Ренк

 

❤ #5. И ето ни отново днес в компанията на Йохан Ренк, неговият сладко-горчив скандинавски мрак и потресаващата история за Чернобил.

Този път, Йохан Ренк провокира сетивата ни чрез безмилостно реалистичната и апокалиптична телевизионна драматизация „Чернобил“, посветена на една от най-ужасяващите катастрофи в историята на човечеството. Настроението е сиво, тоталитарно и навяващо ужас, актьорската игра, реквизитът и цялостната атмосфера на филма „Чернобил“ са смразяващо автентични, а режисурата ни среща с дълбокия скандинавски мрак и чувството на сладка горчилка, които Йохан Ренк търси чрез света на изкуството и с които така точно описва сам себе си.

Истински шедьовър!

Soundtrack.bg

ЙОРДАНКА ХРИСТОВА – ЗАВИНАГИ

ТОНИКА СВ- КОНЦЕРТЪТ

UNIVERSAL

Advertisement

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.