Soundtrack.bg

Пристрастеността към гейминга вече е заболяване

Световната здравна организация официално включи пристрастеността към видео игрите към списъка със заболявания.

Геймингът е нещо готино и представлява една чудесна форма на забавление, но има хора, които са наистина пристрастени към това свое хоби. А когато нещата излязат извън релси, ситуацията може да добие особено неприятни нюанси.

Силната пристрастеност към видео игрите вече официално е считана за заболяване, включено в списъка с познатите на човечеството болести. По време на 72-ата асамблея на Световната здравна организация, 194 от нейните членове гласуваха в подкрепа на това решение.

Според доклад, публикуван от Световната здравна организация през септември 2018 година, новото заболяване се характеризира с „нарушен контрол върху гейминга“, както и с „повишено приоритиризране на игрите спрямо други активности“. Посочва се, че пристрастените към гейминга обикновено продължават или дори увеличават своята активност, въпреки появата на негативни последствия от това.

Един от експертите на Световната здравна организация Шекхар Саксена поясни, че подобен вид пристрастеност се забелязва при геймъри, които прекарват до 20 часа на ден, играейки. Правейки това, те неглижират важни жизнени и социални активности, като например хранене, сън, ходене на училище и други. Както вероятно знаете, стигало се дори и до смъртни случаи.

Разбира се, решението на организацията бе посрещнато с известни резерви от хората, обичащи видео игрите. Представители на световната гейминг индустрия публикуваха официално становище, призовавайки Световната здравна организация да преосмисли решението си.

В становището на геймърите се казва, че според тях решението на СЗО не е базирано на достатъчно солидни доказателства, че подобно заболяване наистина същестува.

Може да се спори дълго, дали любовта към видео игрите може да прерасне до заболяване, поне според пълния смисъл на тази дума. Факт е, че много хора прекаляват по отношение на часовете, които прекарват пред монитора или телевизора, играейки. Но ако наистина има подобна болест, то в такъв случай, какви са лекарствата за нея? Ще следим темата с интерес, защото очакваме да има още развитие в бъдеще.