Soundtrack.bg

След победата на „Зелената книга“: Спайк Лий опита да напусне залата

Легендарният режисьор Спайк Лий остана бесен от победата на „Зелената книга“ на „Оскарите“.

„Зелената книга“ спечели „Оскар“ за най-добър филм на церемонията в Лос Анджелис тази нощ, а легендарният режисьор Спайк Лий остана бесен от решението на Академията.

Филмът на Лий BlacKkKlansman спечели статуетката за най-добър адаптиран сценарий, но загуби битката със „Зелената книга“ за най-добър филм на годината. Лий, дългогодишен фен на баскетболния отбор Ню Йорк Никс, сравни решението на журито с „лошо съдийско решение“.

Репортер на Deadline дори съобщи в социалните мрежи, че Спайк Лий е опитал да напусне залата, когато „Зелената книга“ бе обявен за победител. В крайна сметка, той се е върнал на мястото си, но е останал с гръб през цялото време, докато победителите са провеждали своята реч.

Връщайки се на мястото си, Лий проведе разгорещен разговор с колегата си Джордан Пийл. Самият Пийл, както и много хора около Лий, отказаха да аплодират „Зелената книга“ при обявяването на победителя.

„Всеки път, когато някой вози някого друг, аз губя“, заяви Лий след церемонията. Той визира случилото се през 1990 година, когато за най-добър филм на годината бе избран „Да возиш Мис Дейзи“. Години по-късно той заяви пред New York Magazine: „Когато „Да возиш ши*аната Мис Дейзи“ спечели „Оскар“-а за най-добър филм, това заболя. Сега никой не говори за този филм“.

В „Зелената книга“ се разказва за концертен пианист от афроамерикански произход (Махершала Али) през 60-те години на миналия век, който е возен от своя бял шофьор (Виго Мортенсен). Филмът спечели още две статуетки по време на церемонията – за най-добър оригинален сценарий и най-добра поддържаща мъжка роля на Махершала Али.

ПРОМОЦИИ UPI BEAUTY