Soundtrack.bg
месецът на любовта

Разпадане на любовта: 10 силни албума, вдъхновени от раздялата

Ако месецът на любовта ви сварва ‘неподготвени‘, ако бутилката червено вино е единствената ви компания на 14 февруари, ако розовите балони предизвикват у вас силиконово чувство на гадене, а шоколадът е като хапче срещу депресия – знайте, че не сте сами! Навярно хиляди изпитват същото като вас. Но своите най-верни съюзници срещу разочарованията в любовта ще намерите в лицето на едни от най-чувствителните души на планетата – творците на музика!

Срещу любовната мъка няма хапче, нито имунизация. Но има един доста добър начин за преодоляване на силните й спазми и ужасните й странични ефекти – катарзисът чрез музика.

…Музиката, вдъхновена от любовната мъка след раздялата.

Тя е дори по-силна от тази, възхваляваща любовта. За това няма нищо чудно в това, че групи и музиканти вадят на бял свят едни от най-добрите си творения под ударите на съдбовните раздели, на които самите те стават жертва в живота си.

Има хиляди примери за любовни парчета, които ще останат в списъка от безсмъртни заглавия в музиката. Но когато става дума за раздяла, нейната продължителна и неутолима болка ражда цели албуми, в които музикантите изливат душата си, поднасяйки ни часове от музика, чрез която сами да преживеем катарзисът на любовта.

Представяме ви нашата музикална извадка по случай месецът на любовта, погледнат от малко по-различен ъгъл – 10 албума, вдъхновени от любовните раздели в живота на едни от най-добрите в съвременната музика:

Abba, ‘The Visitors’ (1981)

ABBA е най-успешният шведски квартет и една от най-популярните поп-групи за всички времена. Името е съставено от първите букви на членовете на групата, която в продължение на години е обединена не само от грандиозния си музикален успех, но и от два силна брачни съюза – на Агнета Фелстскуг и Бьорн Улвеус, и на Ани-Фрид Люнгста и Бени Андершон. Албумът ‘The Visitors’ е последният шедьовър на ABBA. Той е реализиран и издаден след като и двете двойки се разделят помежду си, а групата обявява своя разпад.

Bruce Springsteen, ‘Tunnel of Love’ (1987)

Албумът ‘Tunnel of Love’ е творчески опит на певеца да преодолее развода с първата си съпруга Джулиън Филипс и да осмисли самата идея за раздялата. Малко след реализирането му, Спрингстийн се разделя и с групата, с която свири по това време – The E Street Band. ‘Tunnel of Love’ е албум, който Спрингстийн приема като израз на най-интимните си преживявания и по тази причина парчетата в него са едни от най-рядко изпълняваните от него на живо.

Marvin Gaye, ‘Here, My Dear’ (1978)

‘Here My Dear’ на Марвин Гей е един от най-известните музикални проекти, посветени на раздялата. В него певецът  излива сърцето и болката си от развода с Анна Горди. Въпреки тежкият съдебен процес и финансовите претенции на своята възлюбена, Марвин успява да реализира едно музикално откровение, изпълнено с любов, нежност и романтика.

Alanis Morrisette, ‘Jagged Little Pill’ (1995)

‘Jagged Little Pill’ е трети студиен албум и първи международен дебют за канадската певица, с който Аланис си завоюва световен успех като звезда на алтернативния рок. Този албум се коментира от критиците като един от най-ярките и яростни примери за това как музиката може да сублимира психическо разстройство, породено от кризите на любовта.

Blur, ’13’ (1999)

Албумът представя един от най-сериозните проекти на Blur, който окончателно разграничава групата от редиците на брит-попа и поставя началото на кариерата им в алтернативния жанр. ’13’ е вдъхновен от раздялата на Деймън Албарн с Еластишас Джъстин Фришман и всички отклонения на бурната им връзка. Проектът дълбае в психологията на зрелите чувства чрез изразните средства на експерименталната музика и представлява едно истински мелодично предизвикателство за сетивата.

Beck, ‘Sea Change’ (2002)

Бек реализира този свой лиричен проект малко след раздялата с жена си Лий Лимън. В него американският рок музикант дава израз на болката от изневярата и загубата на любовта след почти десетилетие обвързаност. Той завършва албума за изключително кратко време, пишейки повечето от песните на един дъх още през първата седмица след развода. Спонтанността и искреността, заложени в албума стават причина за дългото колебание от страна на музиканта дали да издаде албума и да даде гласност на нещо толкова лично като преживяване. Ако не сте му се насладили до сега, особено ви препоръчваме да чуете Lonesome Tears – парче номер 4 в този блестящ като цяло албум.

Justin Timberlake, ‘Justified’ (2002)

Това е дебютният албум на Тимбърлейк, който дава силно начало на кариерата му като изпълнител. Може би една от причините за успеха на албума е дълбоката чувственост, провокирана от раздялата му с Бритни Спиър, за която се говори, че е залегнала в основата на проекта.

Amy Winehouse, ‘Back To Black’ (2007)

В албума си ‘Back to Black’ Ейми дава израз на обърканите си чувства след края на турболентата й връзка с Блейк Филдър Сивил. Чувствената ексцентричност на певицата и елегантния й музикален израз на любовната меланхолия в този проект за пореден път й печелят славата на една от най-изтънчените поп-звезди на столетието.

Coldplay, ‘Ghost Stories’ (2014)

Албумът е шестото поредно студийно творение на британската рок група, с което музикантите се завръщат към меланхоличното звучене от зората на кариерата си. И нищо чудно. Както признава пред BBC Radio фронтмена на групата Крис Мартин, призрачните истории от този винил до голяма степен са повлияни от раздялата му с актрисата Гуинет Полтроу през 2014г.

The Cure, ‘Disintegration’ (1989)

Връщаме се към най-славните години на поп-а, за да завършим достойно своята музикално-лирическа компилация с един от най-въздействащите албуми на 80-те – ‘Disintegration’, създаден от боговете на романтичния мрак в музиката The Cure!

Емоционалните китари и синтове, и не на последно място текста на всички парчета в албума работят в абсолютен синхрон със заглавието, което в превод на български буквално означава ‚Разпадане‘. Омагьосващата атмосфера на този албум го прави абсолютен музикален шедьовър. ‘Disintegration’ бележи връх в кариерата на The Cure и достига продажба от над 3 милиона копия, не че това може да компенсира болката от изгубената любов…

Ако  искате да се слеете като за последно с катарзиса на любовната мъка и едновременно с това да изпитате върховно меломанско удоволствие от разтърсващата й сила, пуснете си ‘Pictures of you’ или което и да е парче от този наистина чувствен албум и се предайте на емоцията. Почувствайте музиката в дълбочина докато нямате повече сили да чувствате и се събудете на 15 февруари, вдъхновени за нова – още по-силна, по-красива и истинска любов!