Soundtrack.bg

Джон Малкович ще играе в постановка вдъхновена от Харви Уайнстийн

Един от легендарните актьори от края на миналия век Джон Малкович ще играе в нова театрална пиеса, която е вдъхновена от събитията покрай грандиозния скандал с продуцента Харви Уайнстийн, съобщава BBC.

Напомняме ви, че през 2017 година се оказа, че Харви системно е тормозил сексуално десетки актриси. Това породи най-грандиозния скандал в историята на Холивуд и сложи началото на движението #MeToo. Историята със сексуалното насилие буквално разтърси света и доведе до огромни промени в Холивуд, които доведоха до унищожаването реномето на множество известни кинодейци, които също бяха обвинение за подобни престъпления. Шокът беше голям, защото Уайнстийн беше може би най-влиятелния и известен съвременен продуцент в Холивуд, под чието ръководство се родиха някои от най-добрите и награждавани филми в последните 20 години.

Заради всичко това беше ясно, че събитията от скандала със сигурност ще бъдат увековечени чрез театрални постановки и филми, но се очакваше, че ще мине повече време, за да има исторически поглед над нещата. Дейвид Мамет, създател на бъдещата пиеса, обаче не е имал намерение да чака. Театралната постановка ще се казва „Горчива пшеница“ и ще излезе в лондонския Уест Енд (най-известната театрална улица в света, заедно с Бродуей) през лятото на тази година.

В интервю пред BBC Малкович каза, че постановката ще бъде „черен фарс за един много лош филмов магнат“. По негови думи много хора може да не харесат пиесата и да си тръгнат от театъра разстроени. Той обаче смята, че тя е великолепно написана и е много силна критикуваща съвремието драматургия.

Постановката ще бъде черна комедия, което породи въпроса как може толкова сериозна тема като сексуалната насилие да стане повод за направата на комедия: „Смея ли се, или плача? Мисля, че много от великите комедии съществуват на кръстопътя между болката и фарса“, каза Малкович.

За да избегнат юридически проблеми създателите на постановката няма да използват точни имена и събития, но всички ще знаят за какво става въпрос. Главният герой, който ще бъде изигран от Малкович, ще се нарича Барни Файн и е описан като: „подуто чудовище – шеф на студио, който, подобно на предшественика си – Минотавъра, поглъща младите, които е прилъгал в бърлогата си“. Героят му обаче няма да олицетворява само Харви, а и всички мъже на водещи позиции, които използват властта си, за да злоупотребяват с нея. Пиесата обаче ще конкурира друга постановка, моноспектакъла „Харви“ на Стивън Берноф, който е директно свърза с Уайнстийн. „Харви“ също ще бъде представен в Лондон, но в театър „Пкейграунд“.

МРЪСНИ ПРИКАЗКИ – Пощенска кутия за приказки

Място Наречено Другаде – театър Борисова

СИМФОНИЧЕН СПЕКТАКЪЛ ВИВАЛДИ ЗАВИНАГИ

Свободно падащи истории