Soundtrack.bg

Академията обяви номинациите за „Оскар“ за 2019 година

Кои са в битката за най-ценните статуетки в света на киното?

Вече можем да насочим поглед към номинациите за „Оскар“ за 2019 година. Академията обяви имената на всички продукции и хора, които ще се борят за най-ценните статуетки в света на киното. Бляскавата церемония ще се състои на 24 февруари, макар и може би без водещ. По план водещ на церемонията трябваше да бъде комикът Кевин Харт, но той се оттегли заради скандал, свързан с хомофобски негови шеги в социалната мрежа. В България шоуто ще бъде излъчено в ефира на Кино Нова.

Както се очакваше, филми като „Бохемска рапсодия“ и „Роди се звезда“ са сред номинираните за най-добър филм на годината. Конкуренцията обаче е жестока, защото сред номинираните попадат още „Черната пантера“, BlackKklansman, „Фаворитката“, „Зелената книга“, „Рома“ и „Вице“.

Заради ролята си на Фреди Меркюри в „Бохемска рапсодия“, Рами Малек заслужи и първата си номинация за най-добра главна мъжка роля. За да грабне статуетката обаче, звездата от Mr. Robot ще трябва да се справи с конкуренцията на Крисчън Бейл, Брадли Купър, Уилям Дефо и Виго Мортенсен.

При дамите прави впечатление, че поп звездата Лейди Гага се сдоби с номинация за статуетка при първата си главна роля в света на киното. Гага е номинирана заради страхотната си игра в „Роди се звезда“. Сред останалите номинирани намираме Ялица Апарицио, Глен Клоуз, Оливия Коулман и Мелиса МакКарти.

Обръщаме поглед и към номинираните за най-добра поддържаща мъжка роля. Тук в битка за отличието влизат Махершала Али, Адам Драйвър, Сам Елиът, Ричард Грант и Сам Рокуел.

В същата категория, но при дамите, към статуетката смело поглеждат Ейми Адамс, Марина де Тевира, Реджина Кинг, Ема Стоун и Рейчъл Уайз.

Винаги особен интерес предизвиква и битката за най-добър режисьор на изминалата година. Тук отличен с номинация е легендарният Спайк Лий за работата си по BlacKkKlansman. Към статуетката обаче посягат още Павел Павликовски, Йоргос Лантимос, Алфонсо Куарон и Адам Маккий.