Soundtrack.bg

ЦЕРН планира да построи дори още по-голям адронен колайдер

ЦЕРН публикува плановете си за наследник на Големия адронен колайдер. То ще е меко казано впечатляващ – в пъти по-голям от сегашния, а стойността му ще е зашеметяващи 22.5 милиарда евро, а работното му име – Future Circular Collider. Освен че ще е 4 пъти по-голям, той ще и 10 пъти по-мощен, съобщава BBC. Целта е да заработи до 2050 година.

И макар това да са все още планове – проектът вече има критици. Според някои учени тези огромни средства биха могли да се използват за други полета на науката, като например за открития за борбата срещу Глобалното затопляне. От ЦЕРН обаче не се притесняват, тъй като именно благодарение на сегашния адронен колайдер са направени безчет открития, които промениха представите на учените в много отношения. Именно тук, например, беше открита важната елементарна частици Хигс бозон през 2012 г. Не бива да забравяме, че именно в ЦЕРН, макар и като „страничен ефект“, беше открит интернет.

 

Само част от успехите в ЦЕРН са и достигането до най-високата температура в историята на човечеството, наблюдаването на разпада на атома до елементарни частици и други.

В момента в света има само 7 колайдера, като този в ЦЕРН е най-големият и въпреки че работи толкова години – той още не е постигнал максималните си мощности. Малката бройка на устройствата се дължи на факта, че те са изключително скъпи не само за строене, но и за поддръжка. Например – годишните вноски на страните, които участват в ЦЕРН, стигат до около 1 милиард долара за 12 месеца. В ЦЕРН постоянно работят приблизително 2500 човека, както и около 8000 физици и инженери от 580 университета и институти  от 85 националности участват в международните експерименти на ЦЕРН и работят там временно. Новият колайдер в Китай обаче ще бъде по-голям и мощен от всички останали досега.

Колайдерите представляват ускорители на насрещни снопове от елементарни частици, предназначени за изучаване на продуктите от тези сблъсъци. Посредством колайдерите учените успяват да сблъскват елементарни частици на материята с голяма взаимна кинетична енергия, а след това да изучават проявленията от тези сблъсъци. Това помага да се направят изключително важни открития на практическо ниво като се доказват основни за физиката процеси и теории.