Soundtrack.bg

YouTube забранява видеа с опасни пранкове и предизвикателства

Живеем във времената, в които влогърите са новите суперзвезди. Това, което бяха за нас големите музиканти и актьори навремето за днешна младеж са влогърите. Част от тях са симпатяги, които правят готина неща, но по-голямата – не. Сред най-популярните такива на почит е олигофренията, пошлостта и откровената простотия и тъпотия. Това се гледа, това се продава. Особено популярни бяха така наречените пранкове – когато правиш номер на някого (обикновено меко казано противни) и предизвикателствата, които попиващите като гъби деца и юноши повтарят като папагали. Проблемът с много от тези „инициативи“ обаче далеч не е само морален (а този аспект е много сериозен), но се оказва и, че води до много сериозни инциденти с физически наранявания и дори смърт. Затова от YouTube взимат трудно, но правилно решение – да ги забранят, съобщава BBC.

В официално становище YouTube съобщава, че видеа с опасни предизвикателства и пранкове вече нямат място в сайта. Въпреки това, при такъв огромен обем на видеа всеки ден, на YouTube е много трудно да наложи забраната в реалност. Кадри, които изобразяват или притикват към опасно поведение все още могат да се намерят в сайта, при това някои имат милиони гледания. YouTube обеща да премахне тези видеа още през април миналата година, но все още не е успяла да се справи с тях.

Новите правила идват, заради няколко доказани случаи на опасни шеги, номера и каскади, които са довели до смъртни случаи. Само един пример е безумната мания на поглъщане на капсули с перилни препарати, които водят до изключително сериозни натравяния. Има случаи на хора блъснати от коли, заради Kiki чалендж, а последната мода беше предизвикателството да ходиш със завързани очи, заради филма Bird Man. Всички тези и стотици други водят често до много сериозни произшествия.

Смятаме, че това е правилната стъпка. YouTube до голяма степен се превърна в място, в което обикновени олигофрени стават мултимилионери, заради пранкове, шегички и видеа с опасности. Ще е хубаво да се сложи край на тази тенденция.