Soundtrack.bg

Днес е световният ден на „Бийтълс“

Дали ги харесвате ли или не няма значение, защото един факт е безспорен – „Бийтълс“ са най-успешната, най-известната и най-важната рок група в историята. Толкова важна, че има собствен Световен ден на „Бийтълс“. Той е одобрен от ЮНЕСКО през 2001 година. Чества се на 16-ти януари, защото именно тази дата се приема за началото на феномена Бийтълс. Точно на този ден през 1957 се състои първият въобще концерт на групата, провел се в клуб „Кавърн“ в английския град Ливърпул.

„Бийтълс“ е група, която става известна и е активна в периода 1960-70 г. Само за 10 години обаче членовете на бандата Джон Ленън, Пол Маккартни, Джордж Харисън и Ринго Стар се превръщат в абсолютен феномен и в може би най-известните музиканти въобще. Макар и за много кратък период „Бийтълс“ са изключително продуктивни, оставяйки след себе си 12 албума, 13 миниалбума и 22 сингли, чиито продажби се оценяват на над 1.2 милиарда копия. Не случайно именно сър Пол Маккартни е най-богатият музикант на всички време със състояние от над 1.2 милиарда долара.

Феноменът

Групата се разпад през 1970 година, заради разногласия в бандата, като много фенове и до ден днешен обвиняват за раздялата съпругата на Джон Ленън – Йоко Оно, с която той става партньор през 1969 г. В тези години Ленън е много по-заинтригуван от политически и социални дейности и демонстрации за мир, отколкото в правенето на музика. Последният албум на „Бийтълс“ Let It Be става може би един от най-комерсиално успешните им. По този начин групата става една от малкото, която прекъсва кариерата си в своя абсолютен връх.

От там насетне всеки от бандата започва самостоятелна кариера. Джон Ленън е злощастно и нелепо убит от мъж с мания за величие през 1980 г. в Ню Йорк. Джордж Харисън умира от рак на белите дробове през 2001 г. Сър Пол Маккартни има изключително успешна солова кариера и днес продължава да се радва на добро здраве и активност, въпреки напредналата си 74-годишна възраст. Ринго Стар, макар не вече толкова популярен, също не тъне в забвение, а и за това му помагат 300-те милиона долара богатство, които е натрупал, благодарение на участието си в „Бийтълс“.

ПРОМОЦИИ UPI BEAUTY