Soundtrack.bg

Мартин Скорсезе ще снима документален филм за Боб Дилън

Какво ще стане, когато един от най-големите режисьори в света, обединява сили с един от най-именитите живи музиканти? Предстои да видим, защото именно това ще се случи по Netflix съвсем скоро. Мартин Скорсезе ще снима документален филм, посветен на Боб Дилън – и двамата живи легенди. Лентата ще е посветена на известното турне на Дилън Rolling Thunder Revue, като филма ще включва и кадри с непоказвани и нови интервюта с музиканта.

Мартин Скорсезе име афинитет към музикални проекти. През 2005 година той направи документален филм, озаглавен „Боб Дилън: Търся път към дома“, който разказва за ранните години на Боб Дилън и преместването му в Ню Йорк.

Rolling Thunder Revue е едно от най-легендарните турнете в средата на миналия век. То се провежда през 1975-76 година в Канада и САЩ, включвайки 57 концерта. Турнето е кръстено на самоидентифицирания индиански шаман Rolling Thunder, но има и препратка към едноименна операция ВВС на САЩ, които бомбардират Виетнам. Според Netflix филма ще е разказ за „смутния дух на Америка през 1975 г. и радостната музика, която Дилън изпълнява през есента на тази година“.

Турнето е изключително странно, но се смята за едно от знаковите в историята на рока. Сцената представлява нещо като огромна каравана. То включва множество изпълнители на случаен принцип и на сцената дори се появява майката на Боб Дилън. Той често излиза на концерт с бяла боя на лицето си. Според критиците турнето е най-доброто на музиканта. То е много добре записано, като има множество кадри, а чак през 2002 година излиза негов официален запис.

Макар турът да е до голяма степен импровизация наетия от Дилън сценарист Сам Шепърд издава филм за Rolling Thunder Revue през 1978 година, който включва и много интервюта с Боб и режисирани откъси от неговия живот. Филмът обаче е дълъг почти 4 часа и се оказва пълен провал. Затова и летата на Скорсезе ще е вторият опит за качествена документация на известното турне. Междувременно режисьора Лука Гуаданино обяви, че работи по игрален филм, базиран на албума на Дилън от 1975 г. Blood on the Tracks (който е албумът от турнето) и който е по сценарий на Ричард Лагравенезе