Soundtrack.bg

Оскарите остава без водещ – всички били „проблематични“

За пръв път от 30 години най-важната церемония в света на киното – „Оскар“ – остава без водещ, съобщиха от Variety. Американската филмова академия е взела решението, защото е „нямало подходящ“ водещ. Това обаче по-скоро доказва залеза на наградите „Оскар“, безпомощността на Академията и огромното нежелание на редица известни актьори и водещи да се заемат с хостването на церемонията.

До ситуацията се стигна след като комедийния актьор Кевин Харт отказа да води наградите. Кевин Харт беше нападнат от активисти, заради негови много стари коментари в „Туитър“, които критиците му нарекоха „хомофобски“. Харт се беше извинил за тях още преди години, но точно в момента на най-големия му успех в кариерата – скандалът беше изкуствено възобновен, а коментарите изкарани. Заради нашумелият скандал лично Кевин отказа да води, за да не разсейвал аудиторията и зрителите на церемонията, поради личността си.

От Академията са били изненадани от отказа на Кевин Харт, който е решил да се откаже от воденето по свой избор. Те намират големи трудности с това да му намерят заместник, заради много малкия срок до следващите награди. Според източници на Variety от Академията се оправдали, че всички потенциални водещи били „проблематични“.

Междувременно да си припомним една от най-добрите церемония, откриването на Хю Джакман през 2009:

Няма водещ – няма проблем.

 В такъв случай предлагаме на Академията и Холивуд да спрат да провеждат церемонии и въобще да правят филми. Все пак все някой актьор, режисьор, продуцент или сценарист е бил някога в живота си сексист, расист, хомофоб или нацист. Филмите пък също са излишни, защото „проблематиката“ в тях може да нарани емоциите на някоя чувствителна малцинствена група. Скоро очакваме да започнат да се вадят снимки на известни личности като деца, когато са дърпали за косата представители на женския пол, демонстрирайки своето патриархално надмощие.

Вместо водещ от Академията ще изберат различни холивудски звезди, които ще водят отделните фрагменти на наградите. По този начин щяло да се избегне и обичайния „монолог, изпълнен със скечове за Тръмп“, написаха в сайта на Академията. Този сигнал за самоирония е лъч надежда и поне доказва, че организаторите на „Оскар“ знаят, че в последните години наградите са се превърнали в скучно, клиширано и без изненади събитие, в което масово водещите и печелившите изнасят като написани от изкуствен интелект речи против Тръмп и за проблемите на чернокожите и неравенството между половете.

Няколко години по-късно – политиката и анти-Тръмп движението превзема Оскарите и оставя изкуството на второ място:

Последния път, когато церемонията се провежда без водещ, е точно преди 30 години, когато вместо монолог се изнася 11-минутен музикален номер. Академията няма добри спомени от тази церемония обаче, защото тя се смята за една от най-позорните в историята ѝ. Редица звезди обаче са отказали да участват, а медийни анализатори коментираха, че „всеки водещ от тук насетне ще бъде анализиран до смърт“. Ето защо и едва ли някой ще рискува да бъде поредната жертва на лова на вещици, която ще съсипе кариерата му, за едната вечер слава. Или нагледен пример как Холивуд сам щракна в собствения си политкоректен капан.